Nogomet
0

Usvojen novi statut Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine

FENA
Novi Statut Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH), koji je u potpunosti usaglašen sa statutima FIFA-e i UEFA-e, usvojen je na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine NSBiH, održanoj u olimpijskoj dvorani „Zetra" u Sarajevu.

Najznačajniji akt prihvaćen je jednoglasno, s 54 glasa prisutnih delegata, od ukupno 60 koliko broji Skupština.

-Novi Statut usvojen je sa svim izmjenama i dopunama na kojim se radilo u proteklom periodu, kazao je na pres-konferenciji Milan Jelić, predsjednik NSBiH

"Ovim su stvoreni uslovi za kvalitetniji rad, a mislim da načela razumijevanja, saradnje i tolerancije mogu doprinijeti da u budućnosti uradimo još više za nogomet u BiH. Zahvaljujem na pomoći i podršci predstavnicima FIFA-e i UEFA-e, s kojima nam predstoji još mnogo aktivnosti, posebno na stvaranju moderne administracije koja može odgovoriti visokim zahtjevima i standardima FIFA-e i UEFA-e", istakao je Jelić.

Gosti Skupštine bili su i predstavnici FIFA-e i UEFA-e Eva Pasquer i Marcel Benz.

Pasque je istakala da je ovo veliki dan za nogometnu porodicu u BiH.

"Možda je trebalo da prođe toliko vremena da bi ljudi mogli da shvate o čemu odlučuju i šta treba uraditi jer samo kad u nešto vjerujete možete i donositi odluke. Zahvaljujem predsjedniku i članovima Predsjedništva NSBiH na zaista velikom trudu i uime FIFA-e mogu reći da ćemo vam pomoći i u izgradnji infrastrukture, edukaciji i svemu ostalom", kazala je Pasque.

Predstavnik UEFA-e Marcel Benz je izrazio veliko zadovoljstvo usvajanjem Statuta, na čijoj izradi je bio intenzivno uključen tri godine.

"Okrenut je novi list za NSBiH, jer su sad definirane odluke, prava i dužnosti što predstavlja čvrst temelj za napredak. Nogomet treba razvijati na svim nivoima i sad mojim šefovima mogu reći da smo završili veliki posao", kazao je Benz.

Statut stupa na snagu osam dana od dana usvajanja. Svi organi NSBIH-a, entitetski savezi i njihovi članovi obavezuju se da svoje akte usklade s novim Statutom najkasnije do 30. juna 2007. (Fena) hs