Posljedice katastrofe
31

Uspješni prvoligaški klub iz Turske odustao od nastavka sezone: Nemoguće je nastaviti dalje

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Nakon turskog prvoligaša Hatayspor, sada je i 10-plasirani tim na tabeli Gaziantep FK istupio iz Super lige i do kraja sezone neće učestvovati u ligaškim i klupskim aktivnostima.

Odluka je, očekivano, donesena nakon teških posljedica koje je ostavio nedavni razorni zemljotres, a broj žrtava se na području Turske i Sirije bliži 30.000 hiljada i svakim danom sve više raste.

Turski mediji pišu da je ovakva odluka čelnika Gaziantepa očekivana, a dodaju kako će, bez obzira na ono što su uradili, i naredne sezone igrati u elitnom rangu turskog nogometa. U dosadašnjem toku prvenstva su skupili 25 bodova i bili su na 10. mjestu na tabeli.

"Čini se da je nemoguće da naš klub nastavi svoje sportske aktivnosti u svim ovim teškim uslovima. Odlukom, koju je donio naš Upravni odbor, Gaziantep se odlučio povući iz takmičenja u Super ligi za ovu sezonu.

Vjerujemo da će naš grad i država što prije zacijeliti rane ove potresne katastrofe, a zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas svojom podrškom.

Naš grad će nastaviti borbu s uvjerenjem da ćemo u budućnosti opet ugostiti sve ljubitelje nogometa i upoznati ih s našim vrijednostima", piše u klupskom saopćenju.

Što se tiče tabele u Turskoj, tamo je prvi Galatasaray sa 54 osvojena boda, devet više od Fenerbahčea, koji ima i utakmicu manje. Treći je Bašakšehir sa 40 osvojenih bodova, a peti Bešiktaš sa 39.

Tabela:

Standings provided by Sofascore