Rusi završili kao 2.
124

Urugvaj savladao Rusiju i prošao u osminu finala SP-a sa prvog mjesta u grupi A

Piše: E. B.
Urugvaj - Rusija (Foto: EPA-EFE)
U trećem kolu grupe A na Svjetskom prvenstvu Urugvaj je savladao Rusiju rezultatom 3:0, dok je Saudijska Arabija nadigrala Egipat rezultatom 2:1.

Urugvaj je u Kosmos Areni u Samari pobijedio domaćina Mundijala rezultatom 2:0. Već u 10. minuti Suarez je iz slobodnog udarca pogodio za 1:0, a u 23. minuti Laxalt je šutirao, lopta se od Čeriševa odbila i završila u Akinfejevovoj mreži za 2:0.

Sve nade Rusa pale su u vodu u 36. minuti kada je Smolnikov u razmaku od samo devet minuta dobio dva žuta kartona i morao je napustiti teren.

U 90. minuti susreta Cavani je nakon gužve u kaznenom prostoru pogodio za konačnih 3:0.

Urugvaj je na ovaj način sa sve tri pobjede zauzeo prvo mjesto i u osmini finala igrat će protiv drugoplasirane selekcije u grupi B, dok će Rusija igrati protiv pobjednika te grupe.

U utakmici koja nije odlučivala o plasmanu između Saudijske Arabije i Egipta (2:1) pao je jedan rekord. Naime, golman afričke selekcije Essam el Hadary je sa 45 godinom i 161 dana postao najstariji igrač na svjetskim prvenstvima.

Salah je sjajnim lobom nakon Saidove asistencije doveo Egipat u vodstvo u 22. minuti, a potom je na scenu stupio već spomenuti El Hadary koji je u 41. minuti sjajno odbranio Al Muwalladov penal. No, u 45+6. minuti arbitar Roldan je dosudio još jedan penal za Saudijsku Arabiju kojeg je u pogodak pretvorio Al Faraj.

Kada se činilo da će susret biti završen podjelom bodova, Al Dawsari je u 90+5. minuti pogodio za pobjedu Saudijske Arabije i treće mjesto u grupi A.

Tabela: