Prepušteni sami sebi
41

Uprava NK Čelik podnijela ostavku: Gradska uprava nas je izigrala

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Članovi Upravnog odbora NK Čelik danas su održali konferenciju za medije na kojoj su dali ostavku zbog toga što Gradska uprava Zenice nije ispunila svoje obećanje, a klub ostavila samog na cjedilu zbog čega je upitno i odigravanje utakmica u kantonalnoj ligi.

Predstavnici Uprave NK Čelik su kazali da su u Čelik ušli kada niko nije htio te da su u avanturi ozdravljenja kluba očekivali i podršku grada koja je izostala, odnosno, dobili su samo obećanja.

"Memorandumom smo tražili od grada mjesečno 45.000 KM i da se potpise reprogram s poreznom upravom. Dobili smo obećanje da će to biti, samo da uđemo u klub. Prihvatili smo se tih obaveza, ali kao zvanični predstavnici NK Čelik nismo dobili podršku od Grada Zenice i ono što su nam obećavali. Tražili smo ono osnovno da bi klub funkcionisao. Ulaskom u klub zatekli smo dugovanja od 1,4 milion KM koja nas mogu blokirati i igranjem u kantonalnoj ligi. Na nagovor Gradske uprave uspjeli smo za mjesec dana dugovanja prema igračima spustiti na nekih 350.000 KM uz uvjet da se ta sredstva isplate, a uz usmeno obećanje Gradske uprave smo pregovarali. Uprkos svakodnevnim razgovorima, sastancima, obećanjima, Grad nam nije pružio podršku i ne postoji realan izgled da će ispuniti obećanje", kazao je Jasmin Begagić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodali su da bi ovim sredstvima riješili dugovanja prema igračima, a svakodnevno poslovanje bi rješavali uz pomoć sponzora s obzirom na to da je bilo privrednika koji su bili spremni stati uz Čelik.

Predsjednik Upravnog odbora NK Čelik Armin Gafurović je kazao kako je Čelik imao plan kao i ljudi koji su ga preuzeli kada niko nije, ali da su odgovornost grada i podrška bili neophodni.

"Napravili smo stvari koji neki nisu za 20 godina. Napravili smo dres koji je po prvi put trebao biti predstavljen u našem fan shopu kao zahvala Gradu Zenici, dogovorili smo i firmu koja bi od Nove godine davala 50.000 KM godišnje. Imali smo dovoljno partnera za ovu priču, ali..." izjavio je Gafurović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su u mjesec dana vidjeli dosta nejasnoća u funkcionisanju kluba, pa i ugovore od 1.200 KM plus topli obrok, gomilanje bespotrebnih režija...

"Ovdje ima toliko stvari koje se pod hitno trebaju riješiti", kazao je Gafurović.

Tarik Hadžimahmutović, advokat i član UO NK Čelik, je pojasnio da su zahtjevi prema Gradskoj upravi racionalni i realni.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Više od tri miliona KM gradskog budžeta ušlo je u Slobodu koja je u najsličnijem stanju kao Čelik, a koliko je ušlo u Čelik iz Grada Zenice? Mi 400.000 KM nismo tražili za sebe već da radimo, počistimo što je ranija uprava ostavila. Tražili smo novac da radimo jer nam je ovo uteg oko vrata jer nismo mogli dopustiti da nam na Bilino Polje dođe klub, a da mi u hramu nogometa ne možemo odigrati utakmicu. To nam ne treba! Ova situacija je horor u kojem se klub nalazi", kazao je Hadžimahmutović te dodao:

"Budžet Zenice je preko 60 miliona KM, a mi smo tražili 600.000 KM godišnje. To je manje od 1 posto, zar Čelik to ne zaslužuje u Zenici? Dug Slobode je veći nego naš, Sloboda je u Premijer ligi, a mi smo u kantonalnoj zahvaljujući ljudima koji su bili u klubu i odlučivali o ovoj sudbini. Gradska uprava je dovela investitora i zbog toga smo očekivali podršku, da pročiste njihove dugove."

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Učesnici konferencije su naglasili da Zenica više nema nijednog prvoligaša niti u jednom sportu te da Zenica nije više grad sporta već samo da ima najbolju sportsku infrastrukturu.

Kazali su i da su tražili stadion od Gradske uprave Zenica te da bi se u tom slučaju odvojili od budžeta, smislili plan otplate dugovanja, napravili finansijsku konstrukciju za samoodrživost, a ideja je odbijena od Gradske uprave prije nego je bila i predložena.

"Tražili smo partnera u Gradskoj upravi, a nismo ga dobili niti u jednoj varijanti. Grad od 120.000 stanovnika izdvaja 600.000 za sport, a Kakanj izdvaja milion KM na godišnjem nivou i ja ne vidim što je to tako. Dičili smo se sportskim aktivnostima, a s ovim stanjem s Čelikom i reprezentacija će otići s Bilinog Polja. Što nam to treba?, pitao je Hadžimahmutović.

Na kraju su kazali da ne žele raditi u ovakvom okruženju obećanja zbog čega su dali ostavku.

"Kada smo ušli, ušli smo pod uslovima da se ispune obećanja do 1. augusta. Rečeno nam je da čekamo, da ćemo dobiti novac, ali još nema ni volje ni novca, a ni poziva. Ušli smo i ostavljeni smo. Ne želimo raditi u takvim uslovima i podnosimo kolektivnu ostavku, a Zenica neka razmisli šta će s Čelikom", zaključio je Hadžimahmutović.