Traže se rješenja
27

Uprava FK Goražde zbog teške finansijske situacije prekinula rad

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uprava FK Goražde ne želi nastaviti rad zbog teške finansijske situacije u goraždanskom sportu, saopćeno je iz ovog kluba.

"Nemoguće je voditi klub čiji je godišnji budžet blizu 280.000 KM, lokalne vlasti su kroz redovna sredstva za prošlu godinu osigurale 36.000 KM iz kantona, a Grad Goražde 8.000 KM, što je blizu 25 posto planiranog budžeta", saopćeno je iz FK Goražde.

Kako se navodi u saopćenju, rukovodstvo kluba prinuđeno je tražiti interventna sredstva od nadležnih institucija, međutim, ni to ne zadovoljava visoke troškove. Primjerice, samo za suđenje jedne utakmice potrebno je osigurati u prosjeku od 1.650 do 1.900 KM, prijevoz je oko 700 KM, sudije za dječiju ligu 300 KM, dok prijevoz za dvije ekipe omladinskog pogona košta oko 600 KM.

"Kotizacije za godinu dana su 10.000 KM, ljekarski pregledi za prvi tim i omladinski pogon oko 5.000 KM, registracije igrača oko 1.000 KM, organizacija svake domaće utakmice u prosjeku košta 600 KM, zakupnine stanova i kancelarije oko 1.300 KM mjesečno dok oprema za treniranje, lopte i drugi rekviziti iziskuju dodatne troškove" , ističe se u saopćenju.

Iz kluba upozravaju da ostali, ali i troškovi prema Federalnom savezu premašuju iznos od 10.000 KM godišnje.

"Troškovi su mnogo veći nego što to misle lokalne vlasti, a klub je do danas opstajao zahvaljujući članu uprave Senadu Islamu koji je ulagao vlastita sredstva. Odgovorno tvrdimo da sredstva koja izdvajaju Kanton i Grad Goražde nisu dostatna ni za Drugu ligu Centar, a da ne govorimo o Prvoj ligi Federacije koja zahtijeva veća sredstva. Uprava kluba predugo čeka da se nađu adekvatna rješenja za finansiranje kluba, s obzirom na to da se to nije dogodilo, odlučili smo prekinuti rad u FK Goražde", ističe se u saopćenju.