Nogomet
3

Upoznajte trenera koji je osramotio Milan

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Napoli je proteklog vikenda u 7. kolu italijanske Serije A u gostima na San Siru pregazio Milan sa visokih 4:0. To je najveća pobjeda tima s juga Italije od svih dosadašnjih okršaja s Milanom u Seriji A. Za takav poduhvat ogromne zasluge ima Mauricio Sarri, trener Napolitanaca.

Gigant evropskog fudbala pokušava vratiti staru slavu, ali situacija se ne razvija u željenom smjeru. Milan, uprkos pokušajima da zasija kao nekad, i dalje plovi u sredini Serije A. Ni Siniša Mihajlović, osoba u kojoj su čelnici Rossonera vidjeli "spasitelja", ne uspijeva krenuti uzlaznom putanjom.

U 7. kolu Milan je upisao već četvrti poraz, najbolniji u ovoj sezoni. Golovima Allana, Insignea koji je pogađao dva puta i autogolom Elyja Milan je na svom terenu poražen od Napolija.

Ni Napoli nema bajkovit start ukoliko pogledamo tabelu. Tim sa Sao Paula zauzma šesto mjesto sa omjerom od tri pobjede, tri remija i jednim porazom. Pogledamo li, međutim, koga je Napoli savladao u ovoj sezoni, onda možemo uočiti potencijal ovog tima. Srušeni su Milan (4:0) u gostima, te Juventus (2:1) j Lazio (5:0) na domaćem terenu. A sve to zvuči interesantnije kada vidimo da je trener Napolitanaca osoba koja nikada nije profesionalno igrala fudbal.

Naime, trener Napolitanaca Mauricio Sarri nakon kratke amaterske karijere u fudbalu posvetio se trenerskom poslu, a paralelno s tim je studirao ekonomiju i radio u banci. U sezoni 2000/01. preuzeo je AC Sansovino, tim koji se tada takmičio u šestom rangu italijanskog fudbala. Čelnicima je poručio da će prestati sa trenerskim poslom ako ih ne uvede u veći rang.

Ubrzo je dobio nadimak "Mister 33" pošto je njegov tim vježbao 33 različite metode za izvođenje prekida. Jedne prilike je kazao da bi 13 sati dnevno mogao provesti analizirajući taktiku.

U sezoni 2006/07. preuzeo je Arezzo u Seriji B zamijenivši današnjeg trenera Italije Antonia Contea. U istoj sezoni Arezzo je odigrao neriješeno sa Juventusom u ligi i savladao Milan u četvrtfinalu Kupa Italije.

Prošle sezone vodio je Empoli koji je uveo u Seriju A i bio je trener sa najmanjom platom u ligi. Od ove sezone trener je Napolija i već je dobio pohvale od najveće zvijezde tima Gonzala Higuaina.

"Imam vrlo dobar odnos sa Sarrijem. Pomogao mi je dosta na početku naše saradnje i zbog toga se sada osjećam kao neophodan", kazao je Argentinac.

Napoli se također takmiči i u Europa ligi, gdje su u grupi sa Midtjyllandom, Club Bruggeom i Legiom koju su savladali sa 2:0 u prvom kolu grupne faze.

Vezani članci