Nogomet
496

Brazilac Fernando navija za Željezničar i Zmajeve, veliki je fan Edina Džeke

Piše: D. B.
Devetnaestogodišnji Brazilac Fernando Fernandes, koji živi u Braziliji, veliki je fan bh. reprezentativca i napadača Manchester Cityja Edina Džeke, ali i FK Željezničar i reprezentacije BiH. On već duže vrijeme prati rezultate Plavih sa Grbavice, uči o historiji BiH i nada se da će uskoro posjetiti našu zemlju te uživo pogledati utakmicu tima iz Doline ćupova.

"Učim o ratu u Bosni i Hercegovini koji se dogodio devedesetih godina. Čitao sam o tome, ali i o historiji BiH, kulturi, ljudima i jeziku, što me je veoma zainteresovalo. Volim grad Sarajevo i veliki sam fan Edina Džeke. Čitao sam da je igrao za Željezničar, a onda sam se informisao i o samom klubu. Saznao sam da se radi o zaista velikom klubu, šampionu, koji je i danas najbolji. Saznao sam i da su navijači Željezničara pomagali ljudima tokom nedavnih poplava u BiH", izjavio je Fernando za portal Klix.ba.

On je ranije pratio rezultate Plavih putem interneta, a jučer je prvi put gledao utakmicu uživo, derbi Željezničar - Sarajevo odigran na Grbavici. Nada se da će uskoro i sam doći na stadion Plavih.

"Do jučerašnjeg derbija nisam gledao utakmice Željezničara, ali sam pratio rezultate na internetu, posjećivao sam i zvaničnu stranicu kluba. Od sada namjeravam pratiti prenose utakmica uživo, kada to bude moguće. Planiram posjetiti Sarajevo uskoro, ali još uvijek studiram, pa trenutno nisam u mogućnosti", rekao je devetnaestogodišnji Brazilac.

O navijačima Željezničara je saznao gledajući klipove na YouTubeu, što ga je oduševilo.

"Vidio sam klipove navijača Željezničara i ostao sam bez komentara. Gledao sam jučerašnji derbi u kojem su Manijaci pokazali koliko vole svoj klub. Nisu prestali pjevati i plesati ni kada su gubili. To je pravi duh, kojim su pokazali da zaista vole svoj klub", kazao je Fernando.

Ugođaj gledanja derbija su donekle pokvarile nemile scene na tribinama.

"Moja prijateljica iz Žepča mi je rekla da su se navijači Sarajeva sukobili s policijom nakon utakmice, kao i da su neki navijači Željezničara povrijeđeni u nemirima tokom derbija. To je tužno", izjavio je devetnaestogodišnji student geografije.

Uprkos porazu od gradskog rivala, on nije razočaran. Uvjeren je da će Željezničar na kraju sezone osvojiti titulu prvaka BiH.

"Naravno, Željezničar će biti šampion ove sezone. Zaostaje samo četiri boda za Širokim Brijegom i to može lako nadoknaditi. Sarajevo je jučer sretno pobijedilo, Plavi su hiljadu puta bolja ekipa. Razlog poraza je to što su promašili dosta prilika za gol", smatra Fernando.

Tokom Svjetskog prvenstva održanog u Brazilu ove godine, Fernando je navijao za BiH.

"Pratio sam utakmice BiH, uz Brazil sam navijao za vaše Zmajeve. Vjerujem da će otići i na Evropsko prvenstvo", istakao je Fernando.

On je tokom studiranja mnogo učio o ratu u BiH i suosjeća se s patnjom bh. građana.

"S obzirom da živim u Brazilu, ne mogu ni zamisliti patnju koju su doživljeli ljudi u BiH. Moja prijateljica iz Žepča mi je pričala da je rat bio užasan za nju i njenu porodicu. Rekla mi je da njen otac još uvijek ima noćne more, da se budi noću i uzvikuje ime svog brata koji je poginuo u ratu. Rat je ništa drugo nego nasilje. Niko ne dobija ništa iz rata, nego imate samo žrtve. Oni koji prežive imaju fizičke i psihičke posljedice", završio je Fernando.