Nogomet
3

Upoznajte Amera Gojaka, buduću zvijezdu FK Željezničar

Piše: D. B.
Šesnaestogodišnji Amer Gojak učenik je Pete gimnazije u Sarajevu i nogometaš kadetskog tima FK Željezničar te kadetski reprezentativac BiH. Igra na poziciji centralnog i prednjeg veznog igrača i najtalentovaniji je mladi nogometaš s Grbavice, strah i trepet za golmane protivničkih ekipa. Jesenji je prvak sa svojom ekipom i najbolji strijelac. Plavi ljubomorno čuvaju svoju mladu zvijezdu, igrača koji je sasvim sigurno budućnost kluba. S Amerom smo razgovarali o njegovim počecima, dosadašnjim uspjesima i planovima za budućnost.

Gdje si napravio svoje prve nogometne korake i koliko dugo treniraš nogomet?

Imao sam osam godina kada sam otišao na prvi trening u FK Novi Grad, a moj prvi trener bio je Mirnes Zec. Tu sam se zadržao tri godine i potom prešao u FK Željezničar, gdje trenutno igram za kadete.

Odakle ljubav prema nogometu, imaš li uzora?

Sklonosti prema sportu, nogmetu posebno, pokazivao sam od ranog djetinjstva. Svo slobodno vrijeme koje sam imao provodio sam igrajući nogmet s prijateljima iz naselja. Svi su bili stariji i veći od mene, ali mi to nije smetalo. Od svjetskih nogometaša volim gledati Isca i Mesuta Ozila.Također, pratim igre našeg Miralema Pjanica u Romi i reprezentaciji. Nastojim ''ukrasti'' poneki potez tih genijalaca i sve to ukomponovati u neki vlastiti stil igre.

Koji su tvoji najznačajniji uspjesi do sada u nogometu?

Mogu reći da je 2013. godina zaista bila uspješna za mene. Sa svojom ekipom osvojio sam jesenju titulu, u kadetskoj konkurenciji, a ja sam završio kao prvi na listi strijelaca sa 20 postignutih pogodaka u 15 mečeva. Osim toga, ponosan sam i na prolazak u Elitni krug za odlazak na Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom U17 BIH. Ovim putem bih želio cestitati svojim saigračima i selektoru Sakibu Malkočeviću. Zaista smo svi dali veliki doprinos u ostvarivanju ovog uspjeha.

Ko je, pored tebe, najzaslužniji za tvoj uspjeh?

Za moj uspjeh zaslužna je moja porodica, a posebno bih izdvojio mog starijeg brata, koji je uvijek bio uz mene i svojim savjetima mi pomagao da na što lakši nalin prevaziđem sve poteškoće koje nosi ovaj sport.

Kakav je osjećaj igrati gradski derbi u mlađim kategorijama? Da li se može porediti sa derbijem A timova Željezničara i Sarajeva, ima li euforije, rivaliteta?

Naravno, osjećaj je neopisiv, poseban, to je više od utakmice. Euforije i rivaliteta svakako ima da ima, a što se tiče derbija koji igra A tim, nadam se da ću uskoro osjetiti i tu čar.

Šta za tebe kao mladog igrača predstavlja dres Željezničara?

Željo je najveći klub u našoj državi, što pokazujemo iz godine u godinu dobrom igrom i rezultatima. Mogu samo reći da je Željo nešto posebno za mene, kao i Dolina ćupova, gdje ću, nadam se, imati priliku zaigrati u budućnosti.

Najdraža utakmica i najdraži gol?

Najdraža utakmica mi je ona protiv hrvatske reprezentacije U17, koju smo pobjedili rezultatom 2:0. Postigao sam prvi gol, koji ce mi ostati dugo u sjećanju jer nam je ta utakmica bila od velikog značaja i presudna za prolazak u Elitni krug.

S kim se najbolje razumiješ na terenu?

Ne bih da nekog posebno izdvajam, ali ako već moram, izdvojio bih Amira Hadžiahmetovića i Kerima Palicu, sa kojima već duže vrijeme igram u veznom redu. Zaista se odlično međusobno razumijemo.

Koje su ambicije tvog tima u ovoj sezoni?

Želimo da osvojimo titulu i da u narednoj polusezoni odigramo utakmice bez poraza. Također bih ovom prilikom čestitao svojim saigračima i treneru Admiru Adžemu na zasluženo osvojenom prvom mjestu jesenjeg dijela prevenstva.

Ko je po tvom mišljenju najbolji igrač prvog tima Željezničara?

Ne znam jesam li dorastao da komentaristem već provjerene igrače, ali najviše pratim igre Muamera Svrake, a u posljednje vrijeme i igre Armina Hodžića.

Tri želje koje bi volio da ti se ispune u karijeri?

Na prvom mjestu zdravlje, zatim da zaigram za A selekciju naše države i nadam se za neki veliki evropski klub.

Duga karijera je pred tobom. Kada bi mogao birati u kojem klubu bi volio zaigrati?

U ovom momentu to je teško pitanje, ali ja cu se truditi da svojim radom i zalaganjem privučem pažnju velikih klubova, a ako moram istaći neki, volio bih da to bude Real Madrid, jer mi je to najdraži klub.