Nogomet
0

Upitna Barcelonina turneja u Singapuru

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Singapurska turneja nogometaša Barcelone, planirana za ljeto ove godine, došla je u pitanje zbog obnove Nacionalnog stadiona u tom otočnom gradu-državi.

Evropski prvaci namjeravali su odigrati dvije utakmice u Singapuru nakon završetka Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, ali radovi na stadionu koji prima 55.000 gledatelja mogli bi uništiti cijeli projekt.

"Sljedeće sedmice moramo saznati hoćemo li moći koristiti Nacionalni stadion ili će jednostavno biti prekasno za naše planove", rekao je Jon Collins iz kompanije Football Asia koja je organizator turneje.

"Mnogo azijskih država bi rado ugostilo nogometaše Barcelone. Vijetnam ih na svaki način pokušava dovesti, spreman je za to platiti i 2,5 miliona eura", dodao je Collins.

Singapur ima i drugi stadion, ali taj ima znatno manji kapcitet i ne bi zadovoljio potrebe predviđenog spektakla.

"Imati samo 27.000 ljudi na utakmici Barcelone nema finansijskog smisla. Treba nam između 40 i 50 hiljada da bi projekat bio održiv, a to nam može ponuditi samo Nacionalni stadion", kazao je Collins.

Gostovanja vodećih evropskih klubova u Aziji posljednjih su godina postala unosan posao. Barcelona je posljednji put na turneji tim kontinentom bila prije tri godine kada je odigrala utakmice u Pekingu, Yokohami i Hong Kongu.