Nogomet
7

Evropska liga / United ostao u utrci za plasman dalje, Olympiakos i St. Etienne obezbijedili prolaz

Piše: E. B.
Manchester United - Feyenoord (Foto: EPA)
Nakon kompletiranog petog kola Evropske lige u grupama A, B, C, D i F poznato je sedam ekipa koje su se plasirale u šesnaestinu finala. Među 32 najbolje ekipe plasirali su se Olympiakos, APOEL, Anderlecht, St. Etienne, Genk, Athletic Bilbao i već od ranije Zenit.

Manchester United je na Old Traffordu savladao Feyenoord rezultaotm 4:0 u grupi A i tako ostao u utrci za prolazak dalje.

United je od prve minute dominirao, a prvu veću priliku imao je Carrick u 23. minuti, kada je šutirao sa vrha kaznenog prostora, ali je golman Jones uspio uz pomoć odbrane otkloniti opasnost pred svojim golom. U 26. minuti gosti su imali dvije odlične šanse, ali je Romero sjajno odbranio šuteve Karsdorpa i Kuyta sa desetak metara.

Crveni đavoli su te promašaje kaznili u 36. minuti. Ibrahimović je asistirao Rooneyu koji je bio u ofsajdu, ali sudija Manuel Grafe nije reagovao, a kapiten Uniteda je rutuinski prebacio loptu preko Jonesa za 1:0.

U 51. minuti Mata je mogao postići prelijep pogodak kada je pokušao lobovti Jonesa sa 16 metara, ali je Australac fantastično reagovao. Deset minuta kasnije Mkhtaryan je na Ibrahimovićevu asistenciju šutirao za malo pored gola gostiju.

Pobjedu Uniteda osigurao je Mata u 69. minuti. Nakon velike greške odbrane gostiju Ibrahimović je proslijedio loptu Rooneyu koji asistira Mati za 2:0.

Gol za 3:0 pao je u 75. minuti. Nakon sjajne akcije Uniteda Ibrahimović je iz mrtvog ugla pokušao asistirati Rooneyu, a golman Jones je nespretno reagovao i ubacio loptu u vlastitu mrežu. Konačnih 4:0 postavio je Lingard u 90+2. minuti.

U grupi B Olympiakos je remizirao sa Young Boysima rezultatom 1:1. Ekipa iz Pireja je povela pogotkom Fortounisa iz slobodnog udarca u 48. minuti, a Hoarau je izjednačio u 58. minuti. Olympiakos se ovim remijem plasirao u šesnaestinu finala, gdje se već kvalifikovao APOEL koji je danas izgubio u gostima od Astane sa 2:1.

St. Etienne i Mainz osigrali su bez pogodaka u grupi C, a taj rezultat je zbog boljeg međusobnog omjera sa Nijemcima odveo Francuze u šesnaestinu finala. Ranije Danas Anderlecht je sa 3:1 u gostima savladao Gabalu. Anderlecht je već obezbijedio plasman dalje, dok je Gabala ispala još u prošlom kolu.

AZ je ostao u utrci za drugo mjesto u grupi D pobjedom u Dublinu kod Dundalka rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Weghorst u 9. minuti susreta. U ovoj grupi Zenit, koji je savladao Maccabi sa 2:0, je prošao dalje, dok će se AZ, Dundalk i Maccabi boriti za drugo mjesto.

U grupi F Athletic Bilbao je golovima Garcije (10.), Aduriza (58.), Lekuea (79.) rezultatom 3:2 slavio protiv Sassuoloa čime je izborio plasman u šesnaestinu finala, dok je Sassuolo, za koji su pogađali Balenziaga (autogol 2.) i Ragusa (83.), izgubio sve šanse za nokaut fazom.

Plasman u šesnaestinu finala obezbijedio je i Genk koji je golom Karelisa savladao Rapid iz Beča kod kuće sa 1:0. Tino Sušić je u dresu Genka igrao do 79. minute, dok je u redovima gostiju cijeli meč odigrao Srđan Grahovac.

Grupa A: Fenerbahče - Zorja 2:0, Manchester United - Feyenoord 4:0. Poredak: 1. Fenerbahče 10, 2. Manchester United 9, 3. Feyenoord 7, Zorja 2.

Grupa B: Astana - APOEL 2:1, Olympiakos - Young Boys 1:1. Poredak: 1. APOEL 9*, 2. Olympiakos 8*, 3. Young Boys 5, 4. Astana 5.

Grupa C: Gabala - Anderlecht 1:3, St. Etienne - Mainz 0:0. Poredak: 1. Anderlecht 11*, 2. St. Etienne 9*, 3. Mainz 6, 4. Gabala 0.

Grupa D: Zenit - Maccabi 2:0, Dundalk - AZ 0:1. Poredak: 1. Zenit 15*, 2. AZ 5, 3. Dundalk 4, Maccabi 4.

Grupa F: Genk - Rapid Beč 1:0, Athletic Bilbao - Sassuolo 3:2. Poredak: 1. Genk 9*, 2. Athletic Bilbao 9*, Sassuolo 5, Rapid Beč 5.

    • klub koji se plasirao u šesnaestinu finala.