Nogomet
32

Umro legendarni nigerijski nogometaš i selektor Stephen Keshi

Klix.ba
Stephen Keshi (Foto: EPA)
Stephen Keshi (Foto: EPA)
Jedan od najpoznatijih afričkih nogometaša i bivši selektor reprezentacije Nigerije Stephen Keshi umro je u 54. godini, saopćio je Nogometni savez Nigerije.

Keshi je bio kapiten, a kasnije i selektor reprezentacije Nigerije. Jedan je od dvojice sportista koji su osvojili Afrički kup nacija kao igrač i kao trener.

Tokom igračke karijere je nastupao za Lagos, New Nigeria Bank, Stade d'Abidjan, Africa Sports, Lokeren, Anderlecht, Strasbourg, RWDM, Hydru, sacramento Scorpionse i Perlis.

Kao selektor je predvodio Togo, Mali i Nigeriju. Na klupi nigerije je bio u tri navrata, 2013. godine je osvojio Afrički kup nacija, a 2014. se plasirao u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu. U grupnoj fazi je protivnik Nigeriji bila reprezentacija BiH, a Nigerijci su pobijedili 1:0.

Njegov ugovor nakon SP nije produžen jer se Nigerija nije uspjela plasirati u finale Kupa nacija 2015. godine. Na posao ga je svojom intervencijom vratio predsjednik Goodluck Jonathan, ali je ponovo dobio otkaz u julu prošle godine.

Vjeruje se da je Keshi umro od infarkta.