Premiership
9

Umjesto za titulu Guardiolin City i Mourinhov United bore se za plasman u Ligu prvaka

Piše: Omar Tipura
Pep Guardiola (lijevo) i Jose Mourinho spašavaju sezone  (Foto: AFP)
Pep Guardiola (lijevo) i Jose Mourinho spašavaju sezone (Foto: AFP)
Sudar Manchester Cityja i Manchester Uniteda koji se trebao odigrati 25. februara u 26. kolu Premiershipa pomjeren je zbog Unitedovog učešća u finalu EFL Cupa, a njegovo pomjeranje povećalo je neizvjesnost u završnici Premiershipa. Za oba kluba ovo će biti 33. ligaški meč u sezoni što smanjuje prava na kiks.

City zauzima četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka naredne sezone i to u play off elitnog takmičenja, a ne u grupnu fazu. Građani imaju 64 boda, a ljuti rival je kraći za jedan bod. Istina, oba kluba imaju jako dobre šanse da završe na trećem i četvrtom umjesto na četvrtom i petom mjestu, jer trećeplasirani Liverpool ima dva, odnosno tri boda više od njih, ali i dvije utakmice više.

Premiership: Manchester City - Manchester United (21:00 sati, Etihad)

No, vrijeme je da se zaustavimo kada su u pitanju kalkulacije i razlozi zašto se ovaj meč igra danas te da potražimo odgovore zašto se City i United bore za Ligu prvaka, a ne za titulu? Pred početak sezone očekivanja najvećeg dijela javnosti bila su jako slična, jedini upitnik bio je u koji će dio Manchestera stići trofej Premiershipa. Grad je, dakle, bio neupitan. Boja i ime trenera su se razlikovali.

Milioni su letjeli, ali sa njima i bodovi

Kraj sezone će donijeti bolju sliku, ali i s ove tačke gledišta možemo rezimirati Guardiolin i Mourinhov put u Manchesteru.

Rivali su skupa u ovoj sezoni potrošili 398 miliona eura - United 185 miliona eura, a City 213 miliona eura. Zauzvrat su, barem kada je ova sezona u pitanju, dobili borbu za treće i četvrto mjesto u Premiershipu. City oplakuje šest poraza i 35 primljenih golova, a United 12 remija i samo 50 postignutih golova.

Crveni đavoli su više od pola novca potrošili na rekordan transfer Paula Pogbe iz Juventusa (105 miliona eura), dok je preostali iznos raspodijeljen na dovođenje Henrikha Mkhitaryana iz Borussije Dortmund (42 miliona eura) i Erica Baillyja iz Villarreala (38 miliona eura).

Ipak, najveće pojačanje, zapravo ono koje je Unitedu donijelo najviše bodova i golova došlo je - besplatno. Zlatan Ibrahimović je nakon isteka ugovora sa Paris Saint-Germainom kao poklon stigao na Old Trafford. I postigao 28 golova u 46 nastupa. Po broju golova iza njega su na drugom mjestu Juan Mata, Marucs Rashford i Mkhitaryan sa po 10 golova. Ali, "Ibra dirka naš" neće svirati večeras na Etihadu. On je svoje, nažalost, "odsvirao" za ovu sezonu. Povrijeđen je.

City je najveći dio svog potrošenog novca adresirao Evertonu za štopera Johna Stonesa (55,6 miliona eura), dok je 50 miliona eura otišlo na krilo iz Schalkea Leroyja Sanea. Skoro sve ostalo je potrošeno na Gabriela Jesusa iz Palmeirasa (32 miliona eura), Nolita iz Celte Vigo (18 miliona eura), Claudija Brava iz Barcelone (18 miliona eura) i Ilkayja Gundogana iz Borussije Dortmund (27 miliona eura).

Najveće osmijehe na lice donosio je Gabriel Jesus koji je u dvije ligaške utakmice koje je započeo od prve minute postigao tri gola, a to su mu zapravo i tri jedina gola iz pet nastupa. Nažalost, peti nastup je trajao samo 15 minuta jer se povrijedio baš onda kada su očekivanja naglo porasla. Brazilc bi prvi put nakon povrede mogao zaigrati upravo večeras protiv Uniteda, ali to još nije sigurno.

Gdje je zapelo Pep?

Guardiola još uvijek nema željenu ekipu ispod ruke. Još uvijek nije to skup igrača koji mu može donijeti fudbal kakav želi. A i dalje stoji veliki upitnik da li će uopće na Otoku, sa toliko gustim rasporedom i teškim protivnicima, pa i relativno nepovoljnim vremenskim uvjetima od oktobra do kraja januara ili februara, moći implementirati svoj stil fudbala u kontinuitetu.

Imao je Guardiolin City sjajnih utakmica i nizova, posebno na početku sezone, ali tada su svi igrači bili zdravi, odmorni, raspored nije bio naporan i kiša nije bila česta pojava. A onda je nastupio oktobar i Pep je od tog mjeseca do kraja januara skupio pet od ukupno šest poraza u ligi te četiri od ukupno sedam remija, odnosno ukupno devet utakmica bez pobjede od ukupno 16 odigranih u tom periodu.

David Silva (lijevo) zbog povrede nije u konkurenciji za meč protiv Uniteda. (Foto: EPA)
David Silva (lijevo) zbog povrede nije u konkurenciji za meč protiv Uniteda. (Foto: EPA)

Dojam je da će Guardiola rješenje problema imati tek onda kada i u navedenom vremenskom periodu stignu bolji rezultati, jer bi to samo po sebi značilo da ima širi roster sa imenima koja u kontinuitetu i u težim uslovima mogu igrati fudbal koji on želi.

Mourinho, šta rade napadači?

"Nije mene dušo ubilo, Conteovo lice rumeno. Ubila me loša ofanziva i golmani između stativa", tako bi nekako zvučali Mourinhovi izgovori za lošu sezonu prerađeni kroz vrlo poznatu narodu pjesmu. Jer, iako njegov United ima fantastičan niz od 23 utakmice bez poraza u ligi, dakle niz koji obično imaju oni koji se bore za titulu, Mourinhova ekipa se bori za plasman u Ligu prvaka.

Manchester United je u ovoj sezoni Premiershipa postigao 50 golova, a Everton (60), Arsenal (64), Manchester City (63), Liverpool (70), Tottenham (69) i Chelsea (69) su postizali minimalno po 60. A po broju upućenih udaraca prema protivničkim golovima United je treći (538) iza Liverpoola (560) i Tottenhama (579). Po broju promašenih stopostotnih šansi United je prvi sa 44 promašene, a treći je po broju udaraca koji su pogađali prečke i stative (18) zajedno sa Citjyem (18) i iza Tottenhama (20).

Jose Mourinho ne može računati na povrijeđene zvijezde Paula Pogbu (lijevo) i Zlatana Ibrahimovića. (Foto: EPA)
Jose Mourinho ne može računati na povrijeđene zvijezde Paula Pogbu (lijevo) i Zlatana Ibrahimovića. (Foto: EPA)

Ove brojke su se najviše odrazile u domaćim utakmicama protiv Stoke Cityja (1:1), Burnleyja (0:0), Arsenala (1:1), West Hama (1:1), Hull Cityja (1:1), West Bromwicha (0:0) i Bournemoutha (1:1). U tim mečevima United bi obično kasno primao gol za izjednačenje ili bi promašio penal za pobjedu, pogodio okvir gola ili bi golman bivao proglašen igračem utakmice. Kako god, bodovi su "isparili".

A krivi su i ofanzivni igrači. Dok je Ibrahimović postigao 17 ligaških golova u 28 utakmica, Mata je postigao tek šest u 22 nastupa, Rashford pet u 27 nastupa, a Pogba i Martial po četiri gola u 29, odnosno 19 ligaških nastupa.

Mourinho pod većim pritiskom

U ovom meču manje prava na kiks ima Mourinho, jer United će do kraja sezone gostovati Arsenalu i Tottenhamu, ali i nezgodnom Southamptonu, dok City ima mnogo lakši raspored i čini se da će mu najteži meč biti gostovanje Watfordu.

United osim kroz ligu, do Lige prvaka može doći i osvajanjem Evropske lige gdje igra u polufinalu protiv Celte Vigo dok drugi par čine Ajax i Lyon. Ali, koliko god United izgledao jači od navedena tri kluba, priroda takmičenja ne ulijeva nikakvu sigurnost, tako da United nema pravo oslanjati se samo na Evropsku ligu.

U svakom slučaju, Mourinho i Guardiola nastoje spasiti sezone. Od obojice se očekivalo mnogo više. Guardiola će sezonu definitivno završiti bez trofeja što će mu biti prvi put od kako je trener, a Mourinho bi, računajući samo cijele sezone koje je proveo u klubovima, mogao ostati bez plasmana u Ligu prvaka što bi mu također bio prvi put.

Povrede i suspenzije

Manchester City u ovom meču ne može računati na Ilkayja Gundogana i Davida Silvu koji su povrijeđeni, dok su upitni Sergio Aguero, Gabriel Jesus, Fernandinho, Bacary Sagna i John Stones.

U redovima gostiju neće biti povrijeđenih Zlatana Ibrahimovića, Phila Jonesa, Chrisa Smallinga, Marosa Roja, Juana Mate i Paula Pogbe.

Tabela: