Deloitte
0

Ukupni prihodi 20 vodećih nogometnih kubova prelaze 4 milijarde eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukupan prihod 20 svjetskih nogometnih klubova s najvišim prihodima prvi put premašuje četiri milijarde eura, objavio je Deloitte u svojem izvještaju Finansijska nogometna liga.

Klubovi su ostvarili prihod od 4,3 milijarde eura zahvaljujući porastu od osam posto u odnosu na prošlu godinu. Real Madrid je vodeći klub na Deloitteovoj listi Finansijska nogometna liga već šest godina zaredom.

Real Madridu sada nedostaju samo dvije godine da dostigne osmogodišnju uzastopnu vladavinu Manchester Uniteda na ovoj listi, koja je počela u sezoni 1996/1997. kada je izašla prva Deloitteova Lista nogometnih klubova s najvećim prihodom.

Barcelona je zadržala drugo mjesto, ispred Manchester Uniteda, i time je ponovljen uspjeh dva španska kluba koji predvode Deloitteovu Listu već dvije godine zaredom.

Usprkos relativno skromnim rezultatima na terenu, Real Madrid je ostvario prihod koji je za 41 miliona eura veći od prihoda Barcelone u sezoni 2009/2010. Barcelonin prihod bi u sljedećem izdanju Liste trebao premašiti 400 miliona eura i time postati drugi klub kome je to uspjelo.

Manchester United, Arsenal i Chelsea zadržali su prošlogodišnje pozicije, odnosno treću, petu i šestu poziciju. Liverpool je pao za jedno mjesto, zauzevši osmo mjesto. Manchester City postigao je najveći uspeh na ovogodišnjoj listi, popevši se sa 20. na 11. mjesto. Tottenham Hotspur je zauzeo jedno mjesto iza Manchester Cityja.

Svi klubovi s ovogodišnje Top 20 liste dolaze iz Lige petice, pri čemu je Engleska zastupljena sa sedam klubova, Njemačka i Italija s po četiri kluba, Španija s tri i Francuska s dva kluba.