Igra sudbine
30

Ukrajinskoj izbjeglici nakon bijega od rata ukazana velika šansa u njemačkom nogometu

D. P.
Šurman je sudio dva meča u Njemačkoj (Foto: Nogometni savez Hamburga HFV)
Šurman je sudio dva meča u Njemačkoj (Foto: Nogometni savez Hamburga HFV)
Ukrajinski nogometni sudija Denis Šurman (35) počeo je dijeliti pravdu na utakmicama u njemačkom nogometu nakon što je pobjegao iz rodne zemlje.

Ukrajinski nogometni savez obavijestio je UEFA-u o promjeni boravišta svog sudije Denisa Šurmana odmah nakon što je napustio domovinu zbog vojne agresije Rusije.

Nakon toga, UEFA je zatražila od Nogometnog saveza Hamburga da pruži priliku Ukrajincu kako bi nastavio svoju karijeru nogometnog sudije. Dobio je pozitivan odgovor.

Šurman je već sudio dvije utakmice u njemačkom nogometu. Proteklog vikenda bio je glavni arbitar u utakmici regionalne Oberlige u pobjedi Concordije Hamburg nad HEBC-om rezultatom 2:1, a prethodno je sudio i HSV-ovim juniorima.

To je ozbiljan korak unazad jer je u pitanju FIFA-in sudija koji je sve češće počeo dobijati šansu i na evropskoj sceni. Tako je redovno sudio omladinsku Ligu prvaka i dijelio je pravdu na čak 44 utakmice u ukrajinskoj Premier ligi.

Međutim, iako je nazadovao, Šurman treba biti zadovoljan što mu se ukazala šansa da nastavi sudijsku karijeru. Navodno, njemački nogometni sistem planira njegov napredak i ne bi bilo iznenađenje da uskoro dođe i do elitnog ranga, odnosno Bundeslige.