Nogomet
0

Ukrajini prijeti oduzimanje EP

FENA
Ukrajina bi mogla da izgubi pravo na koorganizaciju EURO-a 2012. godine zbog kašnjenja u obnovi kijevskog stadiona, izjavio je jedan službenik ukrajinskog nogometnog saveza.

Predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko je veoma zabrinut zbog slabog napretka i dao je rok do organizacionom odboru da do 16. juna riješi nastale probleme. Michel Platini je kritikovao tok priprema u Ukrajini i izjavio da će ponovo obići radove 1. jula.

U ukrajinskom glavnom gradu povremeno su se pojavljivale glasine kako čelnici UEFA planiraju preseljenje prvenstva ukoliko ne budu zadovoljni razvojem situacije.

„Archaisa Design Group“ firma iz Tajvana dobila je posao na tenderu i obavezala se da će obnoviti stadion sa 80 hiljada mesta, kao i obližnji trgovinski centar. Posao je procijenjen na 300 miliona dolara.

Nakon nekoliko mjeseci sklopljen je dogovor o rušenju trgovinskog centra, ali nema znakova da su radovi počeli.

„Azijska firma je izgleda nesposobna da projekat privede kraju zbog nedostatka građevinskih kapaciteta i materijala. Sada su nam preostale samo dvije stvari. Prvo, vlada mora da raskine ugovor s izvođačem zbog njihove nesposobnosti i da raspiše novi tender za izvođača radova“, izjavio je Boris Voskresenski, činovnik ukrajinskog nogometnog saveza.

On je rekao da je tajvanska firma prvo pristala da poveća kapacitet stadiona na 85 hiljada mijesta, ali je kasnije predložila da stadion nema više od 50.

„Logično da to ne odgovara ni Ukrajini ni UEFA“ dodao je Voskresenski.