Cilj je prikupiti milion
52

Ukrajinci na Stamford Bridgeu organizuju nogometni spektakl za obnovu uništene škole

D. P.
Vijest je potvrdio Chelsea na zvaničnoj stranici (Foto: Twitter)
Vijest je potvrdio Chelsea na zvaničnoj stranici (Foto: Twitter)
London će biti domaćin humanitarnog nogometnog spektakla pod nazivom "Game4Ukraine", odnosno utakmica za Ukrajinu koja će imati za cilj prikupljanje novčanih sredstava za ovu zemlju koja se suočava s vojnom agresijom Rusije.

Brojne legende Chelseaja potvrdile su da će na Stamford Bridgeu 5. augusta igrati humanitarni meč u kojem će se prikupljati sredstva za obnovu Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je najavio utakmicu u obraćanju danas, da bi nakon toga domaćin utakmice Chelsea to potvrdio na zvaničnim stranicama.

Finansijska sredstva bit će namijenjena za obnovu škole Mihajlo Kotsibinski u Černihivskoj oblasti koja je uništena ruskim projektilima.

Utakmica će početi u 18 sati i igrat će ga dvije ekipe, žuti i plavi, u bojama nacionalne zastave Ukrajine. Kapiteni ekipa bit će Andrij Ševčenko, najveći nogometaš kojeg je Ukrajina imala, te Arsenalov Oleksandr Zinčenko, trenutno najveća zvijezda ukrajinskog nogometa.

"Podržavam inicijativu Ševčenka i Zinčenka da se održi humanitarna utakmica u Londonu. To je prilika za nogometnu zajednicu širom svijeta da se ujedini, pokaže solidarnost, pomogne Ukrajini i pomogne našoj djeci da se vrate u školske klupe", naveo je predsjednik Zelenski.

Cilj ove nogometne utakmice je prikupiti više od milion funti za izgradnju škole koju su ruske trupe granatirale 4. marta prošle godine. Učionice su potpuno uništene, ali srećom niko nije povrijeđen.