"Iskoristite utjecaj"
27

Ukrajinac iz West Hama žestoko prozvao ruske igrače: Zašto sjedite kao se*onje i šutite?

K. H.
Andrij Jarmolenko u duelu protiv Dinamo Zagreba (Foto: EPA-EFE)
Andrij Jarmolenko u duelu protiv Dinamo Zagreba (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski nogometaš Andrij Jarmolenko poslao je poruku ruskim nogometašima koji još uvijek nisu osudili invaziju ove države u Ukrajini, rekavši kako zbog svog utjecaja moraju da se oglase i zatraže prekid vatre.

Jarmolenko je na svom Instagram profilu poručio da mnogi ruski igrači šute i ništa ne govore, iako tokom invazije Rusije u Ukrajini stradaju žene, majke, djeca...

Rekao je da zbog svog utjecaja u svijetu moraju iznijeti svoj stav, a ne samo privatno govoriti kako se ne slažu s politikom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Ja sam Andrij Jarmolenko, ukrajinski reprezentativac. Rođen sam u Sankt Peterburgu, ali sam odrastao u Ukrajini i smatram se 100 posto Ukrajincem. Imam pitanje za ruske igrače. Dečki, zašto sjedite kao s*ronje i ništa ne govorite? U mojoj zemlji ubijaju ljude, žene, majke, ubijaju našu djecu... Ali vi ništa ne govorite, niste komentarisali. Molim vas, recite mi šta će biti ako svi zajedno, ujedinjeni, pokažete ljudima šta se zapravo događa u mojoj zemlji", rekao je Jarmolenko i nastavio:

"Znam vas puno i mnogi ste mi rekli da ne bi trebalo ovako, da se vaš predsjednik Putin ponaša nekorektno... Pa ljudi, vi imate utjecaj, recite to. Hvala na pažnji. Slava Ukrajini."
Jarmolenko je u karijeri igrao za Dynamo iz Kieva i Borussiju Dortmund, a trenutno je član West Hama. U ovaj klub došao je 2018. godine.