Poslali lažnu ekipu
0

Uhapšeni bivši togoanski selektor i ministar sporta

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Istraga oko afere u togoanskoj nogometnoj reprezentaciji vezanoj uz slanje "lažne“ ekipe na prijateljski susret s Bahrainom 7. septembra u Manami rezultirala je prvim hapšenjima, piše Togofootballnews, a prenosi Goal.com.

Tako su u četvrtak navečer u Lomeu uhapšeni bivši togoanski selektor Tchanile Bana, bivši ministar sporta Antoine Folly, te sekretar saveza Mamadou Doucoure.

Hapšenja dolaze kao posljedica istrage koju je naredio aktuelni togoanski ministar sporta Christopher Chao prošle sedmice, nakon žalbe koju su uputili iz Bahrainskog nogometnog saveza o lažnoj ekipi protiv koje su igrali u Manami. Bahrain je utakmicu pobijedio 3-0, ali se na kraju ispostavilo da uopće nije pobijedio izabranu selekciju Toga, nego tim sastavljen od "varalica“.

Tchanile je javno priznao krivicu za incident preuzevši svu odgovornost, za što je i kažnjen s tri godine zabrane rada u nogometu, no ministar sporta zahtijeva da svi krivci koji su sudjelovali u incidentu budu ispitani i adekvatno sankcionirani.