Srbijanci teže prošli
37

UEFA žestoko kaznila Srbiju i Crnu Goru po tački za rasizam u međusobnom duelu

D. P.
Detalj tokom nereda na utakmici (Foto: Ultra Crna Gora / Facebook)
Detalj tokom nereda na utakmici (Foto: Ultra Crna Gora / Facebook)
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) odredila je žestoku kaznu Nogometnom savezu Srbije zbog nereda na utakmici protiv Crne Gore na posljednjem reprezentativnom okupljanju.

Srbija je slavila protiv Crne Gore i tako došla nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo, a duel na stadionu Rajko Mitić obilježili su i neredi na tribinama te zamalo sukob navijača dvije susjedne zemlje.

UEFA nije imala milosti prema Srbiji pa je tako odredila žestoku kaznu od skoro 90.000 eura (180.000 KM) zbog različitih tački. Najveća je ona po tački za rasizam i iznosi 50.000 eura te zabrana prisustva gledalaca u narednoj utakmici.

"Kažnjava se Nogometni savez Srbije s 50.000 eura i naredbom da se zatvori stadion za sljedeću UEFA-inu utakmicu koju Srbija igra na domaćem terenu zbog rasističkog ponašanja na utakmici sa Crnom Gorom", navodi se iz UEFA-e.

Srbija je kažnjena s još 10.000 eura zbog toga što nije spriječila prodaju ulaznica na "crnom tržištu", sa 6.500 eura zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava na teren, sa 750 eura zbog paljenja vatrometa, s 8.000 eura zbog blokiranja stepenica na tribinama te s 14.000 eura zbog korištenja lasera za ometanje igrača tokom igre.

Istovremeno, kaznu po istoj tački za rasizam dobili su i Crnogorci (15.000 eura i zabrana prisustva narednoj gostujućoj utakmici) te s 5.000 eura zbog uzrokovanja štete na stadionu.

Kako navodi UEFA, crnogorski navijači polomili su 250 stolica na stadionu i imaju rok od 30 dana da kontaktiraju Nogometni savez Srbije oko isplate štete.