Zaprijetili izbacivanjem
5

UEFA zbog velikog skandala kaznila HNS, dva kluba nisu smjela igrati Evropu

N. M.
Detalj s utakmice Rijeke i Dinama (Foto: GNK Dinamo Zagreb)
Detalj s utakmice Rijeke i Dinama (Foto: GNK Dinamo Zagreb)
Krovna evropska nogometna asocijacija UEFA objavila je da je žestoko novčano kaznila Hrvatski nogometni savez (HNS) bezuslovno sa 100.000 eura i 150.000 eura uslovno, a sve zbog velikog skandala koji datira od prošlog ljeta.

Tada je UEFA kaznila Rijeku i Osijek sa ukupno milion eura zbog nepravilnih finansijskih izvještaja i neisplaćenih plaća iigračima, a ova dva kluba su bila i uslovno kažnjena izbacivanjem iz idućeg takmičenja na koje se kvalificiraju ako ponove sličan prekršaj u sljedeće tri sezone.

Sada je UEFA objavila da je kaznila HNS jer je ustupio licence za nastup u Evropi Rijeci i Osijeku, pošto ovi klubovi nisu smjeli igrati evropska takmičenja u aktuelnoj sezoni, prenio je Nacional.

Ovaj hrvatski portal javlja i da je sada moguće izbacivanje hrvatskih klubova iz UEFA takmičenja jer HNS mora ispuniti određene aktivnosti koje su mu naređene.

Morat će Hrvatski nogometni savez ažurirati pravilnik o licencama, uvesti preliminarni datum provjere licenci prije krajnjeg UEFA-inog roka 31. marta, održavati jednu radionicu godišnje sa svim klubovima, a uz to će i HNS-ov stručnjak za licenciranje morati izdavati detaljnije izvještaje.

Naređeno je HNS- u i da mora održati jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje UEFA licenca, treba dobiti i nezavisni certifikat o usklađenosti UEFA pravilnikom te sve vrijeme sarađivati s UEFA-inim kontrolnim tijelom.

Za svaku stavku koju HNS ne ispuni iz nagodbe UEFA će Savez kazniti s dodatnih 50.000 eura.