Debi na Superkupu
84

UEFA već naredne sedmice počinje koristiti novu revolucionarnu tehnologiju

N. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Evropska nogometna federacija (UEFA) već naredne sedmice počet će koristiti novu poluautomatizovanu ofsajd tehnologiju (SAOT) koja bi mogla napraviti revoluciju u svjetskom nogometu.
Naime, sistem će biti korišten na utakmici evropskog Superkupa, ali će biti u upotrebi i već od grupne faze nove sezone Lige prvaka što je značajno ranije nego što je prvobitno bilo planirano.

Prvobitna ideja za SAOT bila je da tehnologija bude uvedena prvi put na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Međutim, UEFA je danas potvrdila da će u njenim takmičenjima SAOT debitovati na utakmici Superkupa Evrope između Real Madrida i Eintrachta koja će se igrati u Helsinkiju.

Potvrđeno je i da će SOAT biti korišten na svim utakmicama grupne faze Lige prvaka u sezoni 2022/23 pa ćemo tako imati prilike vidjeti novu ofsajd tehnologiju i prije Svjetskog prvenstva.

Podsjetimo, SAOT je tehnologija koja će o ofsajd situacijama odlučivati u 3D tehnologiji, a po izgledu snimaka uveliko podsjeća na "challenge" u tenisu.

Deset kamera će u svakom trenutku hvatati 18 "tačaka" na tijelu igrača čime se prati svaki njihov pokret sa čak 50 snimaka u sekundi.

Uz pomoć najnaprednije tehnologije donosit će se odluke putem VAR sistema da li je neki igrač bio u ofsajdu.