Nogomet
2

UEFA traži ukidanje "trostruke kazne", žrijeb za Euro 23. februara

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) je na sjednici svog Izvršnog odbora u Bilbau ponovila svoju želju za ukidanjem tzv. "trostruke kazne".

Prema sadašnjim pravilima, nogometaš koji napravi prekršaj u kaznenom prostoru kao posljednji igrač odbrane dobija crveni karton i automatski je suspendiran barem na jednu utakmicu. Protiv njegove ekipe biva dosuđen i penal, tako da je šteta velika.

UEFA to želi promijeniti, pa je u četvrtak preporučila Međunarodnom odboru nogometnih saveza (IFAB), tijelu koje vodi brigu o nogometnim pravilima, da na svom sljedećem sastanku usvoji promjenu prema kojoj bi ubuduće u spomenutoj situaciji igrači dobijali samo žuti karton.

Osim toga, odlučeno je da će žrijeb kvalifikacija za Euro 2016. biti održan 23. februara u Nici. Već je sada poznato da novi član UEFA-e Gibraltar neće biti u istoj grupi sa Španijom. Gibraltar je teritorij Velike Britanije na Pirinejskom poluotoku, ali Španija ga i dalje svojata, pa UEFA ne želi da dođe do napetosti zbog njihove eventualne međusobne utakmice.