Nogomet
0

UEFA spremna odmah investirati u izgradnju nogometnog centra u Zenici

FENA
Šef Programa pomoći Evropske fudbalske federacije UEFA Andreas Kuhn najavio je za decembar dolazak u posjetu Nogometnom savezu BiH (NSBiH) i Općini Zenica, a povod je realizacija projekta izgradnje Nogometnog centra za potrebe reprezentativnih selekcija naše zemlje na lokalitetu Crkvičkog brda u Zenici.

U dopisu koji su iz sjedišta UEFA-e dobili Nogometni savez BiH i Općina Zenica, a koji je potpisao Andreas Kuhn između ostalog stoji: «Nakon što smo pregledali dokumentaciju, koja nam je dostavljena, na našem sastanku 9. novembra duboko smo uvjereni da će ovaj projekt biti veliki doprinos razvoju nogometa u BiH. Iz tog razloga ćemo ga podržati u potpunosti, finansijski i na druge načine. Budite sigurni da ćemo uraditi sve u našoj moći kako bi došlo do skorog završetka ovog projekta».

Za izgradnju Centra na raspolaganju je 4,5 miliona KM ( 600.000 dolara koje je odobrila FIFA iz projekta Goal i 2,5 miliona švicarskih franaka iz UEFA projekta Het.trick). Na lokalitetu Crkvičkog brda, na 29.126 metara kvadratnih gradit će se dva terena, jedan s prirodnom, drugi s vještačkom travom. U planu je izgradnja još jednog terena s vještačkom travom za mali nogomet.

U sklopu projekta je parking sa 60 mjesta, natkrivena tribina s 1.500 mjesta za sjedenje i uz nju svi potrebni prateći prostori, šest svlačionica, manja sportska ambulanta, te prostorije za stručno osoblje.

U Općini Zenica vjeruju da će izgradnja ovog objekta krenuti već početkom 2008. godine.