Nogomet
6

UEFA prijeti: Tražimo više mjesta ako se poveća broj učesnika Svjetskog prvenstva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropa zahtjeva da umjesto dosadašnjih 13 na proširenom fudbalskom Svjetskom prvenstvu 2026. godine igra barem 16 reprezentacija sa Starog kontinenta, kazao je za njemački dnevnik "Die Welt" UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

"Prema najlošijem scenariju, zahtijevamo barem 16 mjesta za Evropu", upozorava Čeferin dodavši da je najviše kvalitete u fudbalu skoncentrisano u Evropi i Južnoj Americi.

Također, dodao je da se Evropski fudbalski savez (UEFA) prvobitno protivio proširenju Svjetskog prvenstva na 16 reprezentacije više koje će sudjelovati, ali je takva odluka ipak prihvaćena.

I predsjednik udruženja evropskih klubova Karl Heinz Rummenigge podržao je Čeferina u zahtjeva da se pri određivanju učesnika Svjetskog prvenstva po kontinentima traži uvažavanje broja država u Evropi u kojima se igra fudbal i kvaliteta reprezentacija.

Njemačka legenda zaprijetila je "revolucijom", dok prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino želi povećati kvote za broj fudbalskih reprezentacija iz Afrike i Azije.

Podsjetimo, konačna odluka o broju reprezentacija koje će sa svakog kontinenta učestvovati na budućem proširenom Svjetskom prvenstvu 2026. očekuje se u maju na kongresu u Bahreinu.