Nogomet
0

UEFA: Predsjednički izbori prolongirani do odluke o Platinijevoj žalbi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska fudbalska federacija (UEFA) neće održati izbore za predsjednika dok ne bude donesena odluka o žalbi Michela Platinija (60) na njegovu osmogodišnju suspenziju od strane Svjetske fudbalske federacije (FIFA), javlja Anadolu Agency (AA).

Platini, koji je aktuelni predsjednik UEFA, ne može obavljati svoju funkciju jer je dobio osam godina zabrane obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu od FIFA zajedno sa Seppom Blatterom, prvim čovjekom svjetske kuće fudbala.

Njih dvojica su od Etičke komisije FIFA proglašeni krivim za "nelojalnu isplatu" na račun Platinija koju je odobrio Blatter. Riječ je o iznosu od dva miliona švicarskih franaka koji su uplaćeni 2011. za navodni posao Blatterovog savjetnika koji je Platini obavljao od 1999. do 2002. godine.

Platini je nakon odluke o suspenziji uložio žalbu Komisije za žalbe FIFA-e. Ukoliko mu žalba bude odbijena imaće pravo da se žali Arbitražnom sudu za sport.

"Izvršni odbor UEFA odlučio je da se predsjednički izbori neće održati do okončanja Platinijevog žalbenog postupka u FIFA i eventualno na Arbitražnom sudu za sport. Nadamo se da će se ljaga sa njegovog imena očistiti, a to bi značilo da se može vratiti u evropsku fudbalsku porodicu", piše između otalog u saopštenju UEFA-e.

Platini je nekada bio sjajni fudbaler. Igrao je za francuske klubove Nancy i Sent Etienne, te italijanski Juventus. Za reprezentaciju Francuske odigrao je 72 utakmice i postigao 41 gol. "Tirkolore" je kao kapiten predvodio do naslova šampiona Evrope 1984. i trećeg mjesta na Mundijalu u Meksiku 1986. godine.

Po okončanju igračke karijere od 1988. do 1992. bio je selektor Francuske. Na mjesto predsjednika UEFA došao je 26. januara 2007. godine. Kandidovao se i za predsjednika FIFA, ali se povukao nakon suspenzije.