Kongres u Amsterdamu
7

UEFA poziva na strpljenje: Razgovarali smo o koronavirusu i ne želimo pretjerano reagovati

F. Z.
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
UEFA je danas u Amsterdamu održala kongres, a nakon toga je održana konferencija za medije na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili čelnici UEFA-e i predsjednik ove organizacije Aleksander Čeferin.

Novinare je najviše interesovala situacija u vezi s koronavirusom. U Italiji se utakmice odgađaju, a Švicarska je odlučila odgoditi sve utakmice u martu. Novinare je najviše interesovalo da li će doći do odgađanja Evropskog prvenstva ili promjene domaćinstva.

"U kontaktu smo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i vladama brojnih država. Moramo to rješavati slučaj po slučaj i ne želimo pretjerano reagovati. Jučer smo imali sastanak s predstavnicima vodećih liga Evrope i tražimo rješenje", rekao je Theodore Theodoridis, generalni sekretar UEFA-e.

To je ponovio i Čeferin i rekao je kako će više informacija o rješavanju problema širenja koronavirusa biti poznato naknadno.

"U konsultaciji smo, ništa još nije odlučeno, imali smo sastanak jučer s ECA-om (Asocijacija evropskih klubova) i s predstavnicima liga. Bit ćete informisani kada budemo imali konkretne informacije i rješenja, ali sada smo tek na samom početku. Gianni Infantino (predsjednik FIFA-e) mi je rekao kako nikada nije spomenuo mogućnost odgađanja prvenstva. Organizujemo takmičenje u 12 zemalja, imamo sigurnosne brige, organziacione brige, a sada i brige zbog kornavirusa, ali vjerujemo da možemo izaći nakraj s ovom situacijom", rekao je Čeferin.

Šta ukoliko se situacija pogorša?

"Ne zaboravite da Euro počinje u junu. Imamo neke utakmice koje počinju za nekoliko sedmica u baražu. Volio bih da se prvo pozabavimo baražem, a onda Eurom. Spremni smo na sve moguće scenarije", rekao je Theodoridis.

Da li ćete razmisliti o premještanju utakmica u druge zemlje ako se situacija pogorša?

"Ne želimo špekulisati o tome šta će se desiti za dva ili tri mjeseca. U kontaktu smo s ligama, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i rješavat ćemo slučaj po slučaj", rekao je Theodoridis.

"Pokušajmo biti optimistični, ne razmišljajmo o najcrnjim scenarijima", rekao je Čeferin i dodao da ne postoji nikakav krajnji rok kada je riječ o donošenju odluke o Evropskom prvenstvu.

Aleksandar Čeferin rekao je kako ne želi još uvijek razgovarati o nogometnom menadžeru Faliju Ramadaniju koji je uhapšen u Španiji. Istaknuo je kako vjeruje u presumpciju nevinosti i da se treba sačekati kraj postupka.

Predsjednik UEFA-e govorio je i o kazni za Manchester City.

"Kao advokat poštujem sistem. Sačekajmo da se okonča žalba Manchester Cityja u CAS-u u Lozani. Ne želim da govorim o slučaju koji nisam detaljno pogledao, a ne bi bilo ni korektno da ja govorim o tome sada", rekao je Čeferin.

Priznao je Slovenac da još uvijek nije u potpunosti zadovoljan VAR-om.

"Mislim da je VAR suviše nejasan. Postoje neki problemi koji se mogu riješiti. Recimo linija ofsajda i pitanje jednog centimetra. Da li je to zaista prednost? Teško je govoriti i o igranju rukom. Nakon što je Roberto Rosetti (bivši italijanski sudija) pokazao našim sudijama snimku igranja rukom, pola ih je odgovorilo da je to jedanaesterac, a pola da nije. Ukoliko su njihova mišljenja podijeljena, kako ćemo mi znati? To su nejasnoće koje treba riješiti", rekao je Čeferin.