Nogomet
0

UEFA povećala nagrade sa sudionike Eura 2008.

FENA
Nogometne reprezentacije koje budu sudjelovale na EP dobit će znatno veći iznos novca u nagradi za razliku od sudionica prošlog prvenstva Evrope, objavila je UEFA.

Reprezentacija koja pobjedi na EP dobit će još 7,5 miliona eura, a drugoplasirani 4,5 miliona UEFA je namijenila 184 miliona eura za 16 ekipa koje su se plasirale na prvenstvo Evurope iduće godine u Austriji i Švicarskoj, dok je na Euru 2004. nagradni fond iznosio 129 miliona eura.

Sve reprezentacije koje će se okupiti u junu iduće godine u Austriji i Švicarskoj primit će 7,5 milijuna eura, dok su na prošlom prvenstvu zemlje sudionice dobile 4.8 milijuna eura.

U fazi natjecanja po skupinama, bonusi za pobjedu će iznositi milion eura, dok će neriješen rezultat donijeti 500.000 eura.

Četvrtfinalisti će primiti po dva miliona eura, dok se polufinalisti mogu radovati dodatnoj nagradi od tri miliona.

Reprezentacija koja odnese pobjedu u finalu evropskog prvenstva na stadionu Ernst-Happel 29. juna dobit će još 7,5 miliona eura, a poraženi u finalu 4,5 miliona.

Ako pobjednici Eura 2008 budu ujedno pobijedili u sve tri utakmice u svojoj grupi dobit će ukupan iznos od od 23 miliona eura, za razliku od 17,7 miliona na zadnjem prvenstvu u Portugalu.