Na meču s Latvijom
71

UEFA pokrenula postupak zbog ustaške zastave u Rijeci, Hrvatskoj prijeti žestoka kazna

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krovna evropska nogometna federacija (UEFA) je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog ustaške zastave u Rijeci koja se našla na tribinama tokom susreta protiv Latvije.

Kako je saopćila UEFA, disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza je pokrenut zbog rasizma i diskriminacije na utakmici kvalifikacija za Euro između Hrvatske i Latvije koja je 8. septembra odigrana na stadionu HNK Rijeka.

Naime, u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen je pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu.

Hrvatski nogometni savez sada zbog toga očekuje žestoka kazna jer je trenutno pod uslovnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija. Prema pravilima UEFA-e, ukoliko se dokaže da je na tribinama zaista bila ustaška zastava, automatski će biti aktivirana kazna igranja jedne domaće utakmice bez publike.

To bi značilo da će hrvatska reprezentacija igrati 12. oktobra bez publike u Osijeku na utakmici protiv Turske.

Hrvatski nogometni savez je odmah po prijavi UEFA-e uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci i tamošnjoj policiji kako bi osobe koje su unijele ustašku zastavu na stadion bile procesuirane i sankcionisane.

Policija je ustanovila da su tri osobe unijele zastavu na stadion, te je protiv njih podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

"Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača", saopćeno je iz Hrvatskog nogometnog saveza.