Nogomet
0

UEFA otvorila vlastitu istragu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Evropska nogometna organizacija (UEFA) poručuje da želi obučiti nogometaše kako izbjeći kriminalne grupe koje su uključene u klađenje na nogometnim utakmicama širom Evrope zbog stjecanja finansijske dobiti.

Poznato je da UEFA usko sarađuje s tužilaštvom u Bochumu koje vodi istragu o otprilike 200 sumnjivih utakmica u ligama devet evropskih država, a to su, kao što je poznato Hrvatska, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Mađarska, Slovenija, Švicarska i Turska. Istraga obuhvaća i utakmice u UEFA-inim elitnim takmičenjima, Ligi prvaka i Europa ligi, a istražuju se klubovi u još dvije zemlje, uz devet spomenutih.

Autoriteti UEFA-e poručili su kako dijele odgovornost s nacionalnim nogometnim savezima o informiranju igrača i klubova o riziku koji preuzimaju ukoliko se upuste u nečasne i kriminalne radnje.

Isto tako, UEFA je pokrenula i vlastitu istragu koja uključuje trojicu sudaca i još nekoliko nogometnih dužnosnika koji su sumnjivi da su pomagali ili sudjelovali u namještanju utakmica.