Nogomet
2

UEFA: Otvaranje i finale EURO 2016 na Stade de Franceu

Anadolija
Finalna i utakmica otvaranja Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 2016. godine odigrat će se na Stade de France u Saint Denisu, predgrađu Pariza, objavili su Nogometnisavez Francuske i Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

Organizatori narednog šampionata saopćili su danas da će EURO 2016, na kojem će se odigrati 51 meč, biti otvoren susretom 10. juna sa početkom u 21 sati.

Finale će biti održano u istom terminu mjesec kasnije, 10. jula.  Polufinalne utakmice odigrat će se u Lyonu i Marseilleu.

Prvi polufinalni susret je 6. jula od 21 sati na Stade de Lyon, a drugi na Velodromeu dan poslije (21).Grupna faza prvenstva igrat će se od 10. do 22. juna, u kojoj će svakog dana biti tri meča u terminima od 15, 18 i 21 sati.

Učesnici prve faze takmičenja bit će razvrstani u šest grupa sa po četiri selekcije. Iz svake grupe plasman u osminu finala osigurat će po dvije prvoplasirane reprezentacije. Pridružit će im se i četiri najbolja trećeplasirana državna tima. Odlukom Francuskog saveza i UEFA, sve reprezentacije u grupnoj fazi utakmice će igrati u različitim gradovima.

 Susreti osmine finala zakazani su za 24, 25. i 26. juni, a četvrtfinala 30. juna te u prva tri dana jula.  

  Evropsko prvenstvo u Francuskoj igrat će se u deset gradova, a to su: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, Sain Denis, Saint-Etienne i Toulouse. Prvi put u historiji na EURO-u će nastupiti 24 reprezentacije.