Nogomet
0

UEFA osniva vlastitu Zlatnu loptu

Totalsport
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Novu prestižnu nagradu, za najboljeg nogometaša u Evropi po završetku sezone, osnovat će Evropska nogometna federacija (UEFA).

Ideja je vlasništvo predsjednika UEFA-e Michela Platinija, a njome će UEFA oživjeti duh Zlatne lopte (Ballon d'Or) France Footballa, nagrade s najvećom tradicijom koja je bila namijenjena isprva najboljemu evropskom, a potom najboljem igraču uopće koji igra u nekom od evropskih klubova.

Kako je France Football prošle godine svoju nagradu objedinio s FIFA-inom nagradom za najboljeg nogometaša svijeta, Platini je patentirao drugu, u doglednoj budućnosti vjerovatno jednako prestižnu nagradu, koju će često dobivati isti igrač kao i u izboru France Footballa i FIFA-e.

Kao i u formatu France Footballova izbora, o UEFA-inoj će nagradi odlučivati panel od 53 novinara iz organizacije European Sports Media, koja objedinjuje najeminentnije europske sportske listove.

Premijerno će njeno izdanje biti uručeno vrlo brzo: nominacije će biti poznate 25. ovog mjeseca, dok će pobjednik nagradu dobiti tokom augustovskog izvlačenja grupa Lige prvaka.