Nogomet
0

UEFA naredila Lechu iz Poznana da prepolovi kapacitet stadiona

Totalsport
Za prvi dvoboj 1/16 finala Evropske lige protiv portugalske Brage u četvrtak poljski klub Lech na svoj stadion u Poznanu neće smjeti pustiti više od 21.500 gledatelja iako je kapacitet renoviranog stadiona Miejski 43.000 mjesta.

Evropska je nogometna federacija (UEFA), objavili su iz poljskog kluba, prošlog petka poslala u Poznan naredbu kojom izričito zahtijeva od kluba da prepolovi kapacitet stadiona za nadolazeću evropsku utakmicu.

Razlog UEFA-inoj odluci su događaji iz posljednje utakmice poljskog kluba u takmičenju po grupama, prošlog decembra protiv Juventusa, kojom je Lech izborio proljeće u Evropi. Problem je nastao pri izlasku sa stadiona, jer su se na izlazima stvarale opasne gužve. Također su se preuskim pokazali prolazi na tribinama, a gledatelji su se žalili i na pogrešno numerisana mjesta.

Zbog organizacijskih propusta UEFA je također kaznila Lech s 20.000 eura te jednom utakmicom pred praznim tribinama uvjetno, uz dvogodišnji rok kušnje.

Da stvar bude gora, riječ je o stadionu koji je spektakularno otvoren prošlog septembra kao ponos nacije i hit dolazećeg Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Uprava Lecha objavila je da će se žaliti na UEFA-inu odluku.