Beč
11

Tok utakmice / UEFA Liga nacija: Austrija - BiH 0:0

Piše: K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u susretu 5. kola UEFA-ine Lige nacija igrala je odlučujući meč protiv Austrije u Beču. Tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima s utakmice na Ernst Happel stadionu mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je u Beču rezultatom 0:0 protiv Austrije i na taj način osvojila prvo mjesto u grupi B3 Lige nacija, te je izborila plasman u Ligu A.

93' - Bešić je sada izgubio jednu loptu na centru igrališta, Austrija je krenula u opasan napad, ali je Zukanović sjajno reagovao. Nakon toga, Šehić hvata loptu.

92' - Hrabra igra naših igrača koji na svaku loptu idu maksimalno.

91' - Prilika za Austriju, Arnautović je šutirao, ali preko gola.

90' - Počela je posljednja minuta regularnog toka. Velika podrška za naš tim u Beču, ovaj rezultat nas vodi u baraž. Tri minute sudijske nadoknade.

89' - Oštro se sada igra, Zmajevi ne dopuštaju selekciji Austrije da dođe do našeg kaznenog prostora. Sarić je dobio žuti karton.

87' - Miralem Pjanić izlazi iz igre, na terenu je Amer Gojak.

84' - Zmajevi trenutno kontrolišu loptu na polovini Austrije. Bez opanosti po gol Šehića, što je sada jako bitno.

80' - Višća je dodao do Sarića, a bivšem igraču Sarajeva nedostajalo je samo nekoliko centimetara da stigne do lopte i izađe sam pred golmana domaćih.

75' - Žuti karton za Duljevića. Nakon slobodnog udarca, bez opanosti za gol Šehića. Još 15 minuta do kraja utakmice, trenutno je 0:0, ovaj rezultat vodi Zmajeve u baraž Lige nacija i elitnu Ligu A. Duljević izlazi iz iger, Rade Krunić je na terenu.

72'- Još jedan pokušaj Džeke, ovaj put loše, lopta odlazi daleko pored gola.

70' - Šesti korner za Austriju, Baumgartlinger je dobro šutirao, lopta odlazi pored gola.

67' - Gregoritsch je ušao u igru, a Schopf ide na klupu u ekipi reprezentacije Austrije. Domaći trener baca sve karte u napad.

65' - Nova velika prilika za BiH, Zukanović je sada šutirao, lopta odlazi malo pored gola. Austrijanci sada imaju puno sreće.

64' - Kakva sada prilika za BiH. Duljević je s ivice kaznenog prostora fenomenalno gađao dalji ugao domaćeg golmana, ali mu je on još bolje to odbranio. Korner za Zmajeve.

60' - Sada je Arnautović bio u prilici, ali je njegov udarac lagano odbranio Šehić.

58' - Nova prilika za BiH. Džeko je sjajno primio loptu pored dva igrača Austrije u kaznenom prostoru, šutirao je, ali njegov pokušaj odlazi pored gola. Puno uzbuđenja sada na "Ernst Happel" stadionu.

57' - Još jedan prodor Džeke koji je iznio loptu nekih 20-30 metara, šutirao je s desne strane, ali su Austrijanci opet blokirali.

56' - Džeko se opet oslobodio svog čuvara, dobro je šutirao sa 16 metara, ali golman Austrije uz pomoć bloka brani ovaj pokušaj.

53' - Odmah opasan napad BiH na drugoj strani, Višća je pokušao, ali mu je Alaba izblokirao udarac. Velike ovacije za Miralema Pjanića kod korner zastavice koja se nalazi u uglu s bh. navijačima.

51' - Velika prilika za Austriju. Arnautović je fantastično pokušao makazicama, ali je Šunjić s linije izbio loptu prsima. Sjajna reakcija bh. igrača.

50' - Austrija puno bolja u posljednje dvije ili tri minute. Naš tim se uvukao u svoj kazneni prostor.

47' - Bez opanosti nakon kornera za domaći tim koji je odmah krenuo u opasan kontranapad, ali srećom, bez prave završnice. Udarac je otišao preko gola Šehića.

47' - Prvi opasan napad našeg tima, Bešić je došao na desnu stranu, pokušao je pronaći Džeku, ali su domaći to izbacili u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

45' - Nova majstorija Edina Džeke koji se izvukao na desnu stranu, probio se kroz odbranu Austrije, asistirao je za Višću koji iz dobre pozicije šutira pored gola. Novi dobar napad Zmajeva koji su imali puno više prilika od Austrije u prvom poluvremenu.

43' - Opet smo izvršili dobar presing na zadnju liniju Austrije, imali smo nekoliko dobrih kombinacija u i oko kaznenog prostora domaćih, ali nismo uspjeli napraviti pravu priliku. Ipak, raduje ovakva igra izabranika Roberta Prosinečkog.

38' - Najbolja prilika za Austriju, Arnautović je ostao sam, ali nije šutirao onako kako je želio. Srećom, bez veće opasnosti za gol Šehića.

37' - Četvrti korner za Austriju, opet s lijeve strane. Nakon centaršuta Alabe, Duljević je otklonio opasnost.

35' - Još jedan dobar prodor Džeke po lijevoj strani, opet smo bili opasni, ali bez pravog udarca prema golu domaćih. Za sada, Zmajevi su i više nego ravnopravan protivnik domaćoj selekciji.

33' - Novi dobar napad Zmajeva. Sarić je dodao do Džeke, on se oslobodio svog čuvara na vrhu kaznenog prostora, ali je lijevom nogom šutirao pored gola.

31' - Opasan napad Austrije po lijevoj strani, ali srećom centaršut nije bio dobar i nije bilo opasnosti po gol Šehića.

30' - Tempo igre je opet opao. Igra se na sredini terena, a lopta je u posjedu reprezentacije Austrije.

28' - Gust dimi se seli prema terenu i smanjena je vidljivost. Oficijelni spiker je upozorio bh. navijače zbog bakljade.

26' - Sjajan napad naše reprezentacije. Pjanić se izborio za jednu loptu na desnoj strani, ona dolazi do Višće koji je snažno šutirao, ali golman Austrije brani. Nakon kornera je Vranješ imao odličnu priliku, ali je sudija svirao ofsajd. U međuvremenu su navijači BiH, popularni BH Fanatikosi, napravili bakljadu.

23' - Šesti prekršaj naše reprezentacije, prvi u opasnoj zoni s nekih 30-35 metara s lijeve strane. Alaba je namjestio loptu, a njegov udarac odlazi pored gola Ibrahima Šehića.

21' - Dobar napad Austrije sada, nekako smo izbacili loptu u novi, treći korner za domaće. Šunjić je opet sjajno reagovao i izbacio loptu.

20' - Izgubili smo jednu loptu na sredini terena, Šunjić je napravio pametan faul.

19' - Drugi korner za reprezentaciju Austrije, Alaba je centrirao ali je Zukanović izbio loptu.

16' - Fantastičan napad našeg tima, Višća i Džeko su izašli sami pred gol, ali je sudija signalizirao opravdan ofsajd u kojem je bio Višća. Šteta...

13' - Tempo igre je opao posljednje dvije-tri minute. Igra se na sredini terena s puno prekida.

11' - Prvi korner za Austriju. Centaršut Alabe nije napravio probleme našoj odbrani, Šunjić je bio odlično postavljen i izbio je loptu.

10' - Bešić je oduzeo jednu loptu na sredini terena, krenuli smo u dobar kontranapad, ali na kraju nismo odigrali završno dodavanje i domaći su nam oduzeli loptu.

8' - Austrijanci za sada bezidejni u napadu.

6' - Prva prilika za BiH! Pjanić je centrirao iz kornera, a udarac Šunjića odlazi malo preko gola.

4' - Još jedan opasan napad BiH. Dugo smo držali loptu oko kaznenog prostora Austrije, ali bez pravog šuta i prilike. Za sada naš tim odlično stoji na terenu.

2' - Prvi ozbiljan napad reprezentacije Austrije završio je s loptom u rukama Ibrahima Šehića. Bez pravih prilika za sada.

1' - Prvi opasan napad reprezentacije BiH. Džeko je bio na lijevoj strani, ali je odbrana Austrije izblokirala njegov udarac.

1' - Meč je počeo. Sretno BiH!

20:43 - Završeno je intoniranje himni. Sve je spremno za početak utakmice.

20:40 - Igrači su izašli na teren. U toku je intoniranje himne BiH.

20:38 - Igrači se trenutno nalaze u tunelu i uskoro će izaći na teren.

Najava:

20:33 - Do početka utakmice ostalo je još nekih desetak minuta, a bh. navijači za sada prave fantastičnu atmosferu na Ernst Happel stadionu. Trenutno se na stadionu nalazi između 35-40 hiljada navijača.

20:29 - BiH je trenutno prva u grupi s devet bodova, a onda slijedi Austrija s tri boda i Sjeverna Irska koja je bez bodova. Nakon ovog meča ostao je još samo jedan meč u ovoj grupi, a to je gostovanje Austrije kod Sjeverne Irske u nedjelju.

20:25 - Reprezentacija BiH treba samo jedan bod kako bi osigurala prvo mjesto u grupi 3, a prvi možemo biti i uz poraz od jednog gola razlike uz to da postignemo makar jedan gol, jer kod timova koji sakupe jednak broj bodova prvo se gleda međusobni omjer pa onda učinak u cijeloj grupi. U prvom meču protiv Austrije koji se igrao u Zenici, pogotkom Edina Džeke slavili smo rezultatom 1:0.

20:20 - Zmajevi na stadionu "Ernst Happel" u Beču imaju veliku podršku s tribina s obzirom da su bh. navijači zauzeli skoro polovinu tribina. Na stadionu se nalazi više od 40.000 navijala, a skoro 20.000 bodri Zmajeve u izuzetno bitnom susretu za plasman u Ligu A. Čitavu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

20:18 - Za BiH će od prve minute igrati: Šehić, Vranješ, Šunjić, Zukanović, Čivić, Bešić, Sarić, Pjanić, Višća, Duljević i Džeko.

Na klupi naše selekcije su Pirić, Kjosevski, Bičakčić, Cimirot, Nastić, Gojak, Prcić, Bajić, Kodro, Krunić, Demirović i Milošević.

Sa spiska koji je Prosinečki objavio za mečeve protiv Austrije i Španije otpali su Asmir Begović i Goran Zakarić, a kao zamjena je pozvan golman Maribora Kenan Pirić. Svi ostali igrači sa spiska odradili su sinoćnji trening u Beču.

Austrija igra u sastavu: Lindner, Lainer, Hinteregger, Dragović, Alaba, Žulj, Baumgartlinger, Lazaro, Kainz, Schöpf, Arnautović.

Priliku za igru u nastavku susreta u redovima Austrije će čekati Strebinger, Stanković, Ulmer, Wimmer, Ilsanker, Goiginger, Schaub, Gregoritsch, Laimer, Hierländer, Janko i Schlager.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 5. kola grupne faze UEFA-ine Lige nacija koja se igra u Beču između reprezentacija Austrije i Bosne i Hercegovine. Meč se igra na stadionu "Ernst Happel" u Beču s početkom u 20:45 sati.