Uložit će žalbu
0

UEFA kaznila Lazio suspenzijom stadiona za dvije utakmice

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je rimski Lazio zatvaranjem vrata stadiona za iduće dvije utakmice u Evropskoj ligi.

Zbog rasističkog ponašanja navijača ''nebesko-plavih'' tokom uzvratne utakmice 16-ine finala protiv Borussije iz Mönhengladbacha, u kojoj je Lazio slavio s 2-0, te je s ukupnih 5-3 prošao dalje, Disciplinska komisija UEFA-e, koja je registrirala da je 300-njak navijača rimske ekipe demonstriralo nacističko salutiranje, kaznila je Lazio odigravanjem iduće dvije evropske utakmice bez prisutnosti publike, te s 40.000 eura kazne.

Prvu od te dvije utakmice bez publike na stadionu će Lazio odraditi u osmini finala protiv Stuttgarta.

UEFA još nije službeno objavila ovu kaznu, ali su iz vrha Lazija potvrdili da su upoznati s iznesenim kaznenim mjerama, koje su rigorozne jer je rimski klub već bio pod uvjetnom kaznom zbog ranijih rasističkih ispada njegovih navijača na evropskim utakmicama.

U Laziju svejedno smatraju da je kazna prestroga i najavljuju žalbu.

"S obzirom na situaciju, kazna je abnormalna. Mi smo u klubu učinili sve što smo mogli i trebali učiniti kao bismo spriječili takva događanja. Apsurdno je da moramo igrati pred praznim tribinama, što će nam zadati veliki finansijski udarac i onemogućiti našim navijačima da nas gledaju. Nije pošteno na taj način kažnjavati klub zbog nedoličnog ponašanja velike manjine navijača. Svi znaju koliko smo truda uložili u spriječavanju rasizma na tribinama i postigli smo rezultate kakve nije niti jedan drugi klub u našoj zemlji. Uložit ćemo žalbu", izjavio je predsjednik Lazija Claudio Lotito.