Nogomet
9

UEFA kaznila Hrvatsku zbog divljanja huligana na San Siru

Klix.ba
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Hrvatski nogometni savez kažnjen je s 80.000 eura te zatvaranjem dijela stadiona (sektora ili tribine) koji obuhvaća barem 8.000 mjesta na idućoj domaćoj utakmici.

Odluka je to Disciplinske komisije UEFA-e, koja se temelji na rasističkim ispadima navijača, bacanjima baklji te sukoba s policijom, piše Večernji list.

"Nažalost, dogodilo se ono čega smo se bojali nakon Milana, a to je da ćemo prvi put na utakmici hrvatske reprezentacije imati zatvoren dio tribine. Po ko zna koji put, hrvatski nogomet plaća visoku cijenu huliganizma, a ovoga puta ispaštat će i navijači. Iz teksta odluke Disciplinske komisije može se zaključiti kako se radi o posljednjem upozorenju prije uistinu drastične kazne", rekao je Damir Vrbanović za službene stranice HNS-a.

Krovna europska nogometna organizacija je pokrenula još 18. oktobra disciplinski postupak protiv Italije i Hrvatske zbog nereda na San Siru, a kao konačni rok za objavu odluke navela je 11. decembar. Odluka je tako donesena jučer, a u javnost je izašla danas.

Podsjetimo, od samog početka utakmice manja grupa navijača Hrvatske trudila se sve pokvariti. Prvo su zviždali talijanskoj himni, a kod izjednačujućeg pogotka na teren su ubacili nekoliko baklji. Zbog toga je sudac kratko zaustavio utakmicu, nije dao da se izvede lopta s centra dok se ne smiri situacija. Tada se prema navijačima okrenuo i Niko Kovač i zamolio ih da prestanu. Nevjerojatno je da su uz tako velike mjere osiguranja ipak uspjeli unijeti baklje na stadion.

Sredinom prvog dijela počelo je skandiranje "Za dom - spremni" i "Ajmo ustaše". U 73. minuti incidenti su se nastavili, navijači Hrvatske su napravili još veću bakljadu i sudija je morao prekinuti susret i povući ekipe u svlačionice. Došlo je i do kratkog obračuna s policijom, ali nakon nekog vremena sve se smirilo i utakmica se nastavila.