Promjene u EL
180

UEFA izbacila Milan iz Evrope, Sarajevo bi umjesto Atalante moglo igrati s Fiorentinom

Piše: N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski klub Milan izbačen je iz evropskih takmičenja na godinu dana, a razlog su kršenja pravila finansijskog fair-playa, odlučila je UEFA.

Iako je Milan kroz prvenstvo izborio plasman u grupe Evropske lige sljedeće sezone, UEFA ih je izbacila zbog pravila u kojem stoji da svaki evropski klub koji troši više od ukupnog prihoda mora snositi sankcije.

Među tim sankcijama je i izbacivanje iz međunarodnih takmičenja.

Podsjetimo, trakavica oko Milana traje više od godinu dana nakon što je prošle godine klub preuzeo kineski konzorcij kojem ga je Silvio Berlusconi prodao za 740 miliona eura.

Milan je prošlog ljeta na pojačanja potrošio više od 200 miliona eura, a ova odluka UEFE je najrigoroznija ikad prema jednom od klubova iz lige Petice.

Ukoliko Milanova žalba bude neuspješna, njegovo mjesto u Evropskoj ligi zauzet će Fiorentina.

Kako su Rossoneri završili kao šestoplasirani u Seriji A, Atalanta se sada pomjera jednu poziciju i igrat će u grupnoj fazi Evropske lige, a ne kako je ranije planirano u drugoj kvalifikacionoj rundi.

Viole bi tako počele takmičenje u drugoj kvalifikacionoj rundi pa bi umjesto Atalante igrali s bh. predstavnikom Sarajevom, ukoliko Bordo tim prođe armenski Banats u prvom kolu.

Prva utakmica druge runde bi se igrala 26. jula, a Fiorentina je već pomjerila početak priprema dva dana ranije zbog najnovijih odluka.