Konferencijska liga
320

UEFA istražuje meč AEK-a i Veleža zbog isticanja fašističkih motiva

D. P.
Velež je nakon dvomeča izbacio favorizovane Grke (Foto: EPA-EFE)
Velež je nakon dvomeča izbacio favorizovane Grke (Foto: EPA-EFE)
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) će istražiti meč drugog pretkola Konferencijske lige između AEK-a i Veleža nakon što je jedan nogometaš igrao s istaknutim motivom fašizma.

Međunarodna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u nogometu (Fare Network) poslala je dopis UEFA-i u kojem se navodi da postoji mogućnost kako je jedan nogometaš AEK-a igrao s motivom koji poziva na fašizam.

Tragom takvih informacija u medijima obratili smo se UEFA-inoj Službi za odnose s javnošću iz koje nam je stigao ekspresan odgovor. Tu se navodi kako je UEFA zaista zaprimila prijavu i da će istražiti slučaj.

"UEFA je zaprimila izvještaj Fare Networka i naša kompetentna služba će interno istražiti slučaj. U ovoj fazi nemamo više informacija za javnost", naveli su iz UEFA-e za Klix.ba.

Od ranije je poznato da bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Ognjen Vranješ na ruci ima tetovažu četničkog vojvode Momčila Đujića. Da li je zbog toga Fare Network zatražio istragu UEFA-e, još uvijek nije poznato.

Fare Network je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje.

Inače, Velež je zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca izbacio favorizovani AEK u drugom pretkolu Konferencijske lige i tako izborio duele s Elfsborgom.