Mijenja selekciju
21

UEFA-ino novo pravilo će "natjerati" sjajnog napadača da promijeni sportsko državljanstvo

E. K.
Nkeatiah bi mogao u budućnosti nastupati za Ganu (Foto: EPA)
Nkeatiah bi mogao u budućnosti nastupati za Ganu (Foto: EPA)
Engleski nogometni reprezentativac Eddie Nketiah bi mogao promijeniti sportsko državljanstvo uoči Eura 2024. godine zbog sumnje koja je izazvana time hoće li igrati na turniru ili neće.

UEFA je jučer ozvaničila da će selektori reprezentacija na Euru moći prijaviti 23 nogometaša za razliku od 26 koliko su mogli na prethodnom prvenstvu Evrope.

To znači da se broj igrača vratio na brojku od prije pandemije koronavirusa kada je UEFA dozvolila selekcijama da koriste tri nogometaša više kako bi nadomjestili eventualno pozitivne na koronavirus.

Isti broj nogometaša je zadržan i na Svjetskom prvenstvu u Kataru prethodne godine, a novo UEFA-ino pravilo znači da će pojedini selektori imati određenu vrstu glavobolje jer će morati precrtati trojicu nogometaša sa spiska.

Jedan od nogometaša koji bi mogao biti najviše pogođen pomenutom promjenom pravila je Arsenalov napadač Eddie Nketiah koji je prethodnog petka debitovao za Gordi Albion i to u prijateljskoj utakmici protiv Australije.

Ipak, Nketiah nije konkurisao za utakmicu protiv Italije zbog čega se pojavila sumnja da će u budućnosti igrati za selekciju Gane, odakle su njegovi roditelji, jer još uvijek nije odigrao takmičarski meč za Gordi Albion.

Nekadašnji nogometaš Newcastlea i Brightona Christ Hughton koji je trenutno selektor Gane, nedavno je istakao da nije odustao od mogućnosti da nagovori Nketiaha da promijeni državljanstvo u budućnosti uprkos činjenici da ih je odbio pred Svjetsko prvenstvo.

Inače, 24-godišnji napadač je ove sezone odigrao 11 utakmica u svim takmičenjima u Premiershipu i postigao dva gola uz asistenciju.

Za koga će Nketiah igrati u budućnosti, biće poznato uskoro.