|

UEFA-in finansijski fair-play na rubu propasti

UEFA-in finansijski fair-play na rubu propasti
0
T
Totalsport
23.11.2011. u 19:50
4
komentara
0

dijeljenja
UEFA-in finansijski fair-play na rubu propasti Michel Platini
Evropska nogometna federacija (UEFA) potvrdila je da je odustala od plana da izbaci iz evropskih kupova i nametne zabranu transfera klubovima koji posluju s velikim minusom.
Finansijski fair-play (FFP) za koji se zalagao predsjednik UEFA-e Michel Platini tako je došao na rub propasti i to svega nekoliko dana nakon što je Manchester City prijavio da je u sezoni 2010/11 poslovao s gubitkom od 227 miliona eura.

UEFA tvrdi da je morala odustati od predviđenih kazni jer bi one bile zakonski neprovedive. Naime, kontrolu nad transferima imaju nacionalni savezi i Međunarodna nogometna federacija (FIFA), tako da UEFA ne može nametati sankcije. S druge strane, u slučaju izbacivanja iz evropskih kupova, UEFA bi mogla biti zatrpana tužbama igrača koji bi tvrdili da su potpisali za pojedini klub isključivo zbog nastupa u Evropi.

FFP, koji se trebao početi provoditi od 2014. godine, tako je potpuno izgubio vjerodostojnost, a pitanje je može li UEFA uopće pronaći adekvatnu kaznu za klubove koji troše više od svojih mogućnosti.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...