Opet u Izraelu
169

UEFA donijela zvaničnu odluku: Maccabi i Željezničar će igrati utakmicu u novom terminu

N. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Evropska nogometna federacija (UEFA) danas je donijela odluku da se odgođena utakmica prvog pretkola Evropske lige između izraelskog Maccabija i sarajevskog Željezničara igra u novom terminu.
Iako je postojala bojazan da će UEFA meč registrovati rezultatom 3:0 za Izraelce, iz krovne kuće evropskog nogometa su donijeli, kako se čini, i najpravedniju odluku.

"UEFA je poslala zvaničnu odluku da se odgođeni susret prvog pretkola Evropske lige između Maccabija iz Haife i Željezničara igra ponovo u Izraelu. Utakmica se po odluci treba odigrati do 12. septembra, a klubovi su dužni dogovoriti datum i satnicu.

FK Željezničar će uložiti žalbu na ovu odluku i još jednom zahtjevati da se utakmica odigra na neutralnom terenu. Podsjetimo, susret je odgođen zbog pet pozitivnih testova koji su obavljeni u Izraelu. Dva od pet članova su danas obavili testiranje u Sarajevu, a testovi su pokazali negativne rezultate. Klub je danas dostavio UEFA-i obavljene testove u proteklih pet dana", saopćili su iz kluba.

Odluku o odgađanju prvobitno planiranog meča u četvrtak je donijelo Ministarstvo zdravstva Izraela nakon što su u srijedu ujutro testirali sve članove delegacije FK Željezničar koji su u Haifi, a testovi pokazali još pet pozitivnih odgovora. Izraelci su smatrali kako je situacija nedovoljno sigurna da se igra utakmica te su zahtijevali deportaciju Željine ekspedicije iz Izraela.

FK Željezničar je bio u stalnom kontaktu s predstavnicima UEFA-e, tačnije s delegatom utakmice te su se do posljednjeg nadali da će meč danas biti odigran. Naime, UEFA je savjetovala da se meč igra budući da je Željezničar u svojim redovima imao još 16 zdravih igrača koji su imali negativan nalaz na koronavirus. Upravo je to vjerovatno bio razlog posljednje današnje UEFA-ine odluke.

Plavi su trenutno lideri u Premijer ligi BiH sa 12 osvojenih bodova nakon pet odigranih utakmica, a oni zbog puta u Izrael neće igrati svoj meč 6. kola protiv Zrinjskog.