Nogomet
2

UEFA: Bayernova četvorka na skraćenom popisu za igrača godine

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Četvorica nogometaša aktuelnog evropskog i njemačkog prvaka Bayerna nalaze se na skraćenom popisu za najboljeg igrača Evrope u sezoni 2012/13 koji je objavila Evropska nogometna federacija (UEFA).

Kao i u prethodna dva izbora ove nagrade svoje glasove daju novinari svih članica UEFA-e koji glasaju za petoricu igrača po svom izboru, s tim da najbolji dobija pet bodova, a peti jedan bod.

U taj su izbor ušla četiri igrača Bayerna Thomas Müller, Franck Ribery, Arjen Robben i Bastian Schweinsteiger.

Niti jedan drugi klub osim Bayerna nema više od jednog predstavnika, a na popisu se još nalaze Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona), Robin van Persie (Manchester United), Zlatan Ibrahimović (PSG), Gareth Bale (Tottenham) i Robert Lewandowski (Borussia Dortmund).

Objava novog skraćivanja popisa na trojicu najboljih uslijedit će 6. augusta, a pobjednik će biti objavljen 29. istog mjeseca uoči velike utakmice evropskog Superkupa između pobjednika Lige prvaka Bayerna i pobjednika Evropske lige Chelseaja.

U izboru učestvuje i Bakir Tiro, stalni predstavnik BiH u UEFA-inom žiriju za izbor najboljeg fudbalera Evrope i urednik sportskog servisa agencije Anadolija.

U prethodna dva izbora za ovu nagradu slavili su Lionel Messi (2011.) i Anders Iniesta (2012.).