Bayernu 3.095 miliona eura
1

UEFA: 100 miliona eura za nastupe reprezentativaca

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) podijelit će 100 miliona eura klubovima čiji su igrači nastupali u kvalifikacijama i na završnom turniru Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj, saopćilo je Europsko udruženje klubova (ECA).

Iznosi se kreću u rasponu od 3.095 miliona eura, koliko će pripasti Bayernu, do skromnih 3.494 eura koliko će zaraditi engleski Barnsley, finska Jyvaskyla i turski Bucaspor.

Od takozvanog sporazuma "solidarnosti plaćanja", kojim se klubovima kompenzira vrijeme koje su njihovi igrači proveli su svojim reprezentacijama, ukupno će profitirati 575 klubova. Radi se o sporazumu koji je UEFA potpisala s ECA-om u martu.

Među klubovima koji će solidno proći zahvaljujući tom sporazumu valja još izdvojiti Real Madrid (2.996 miliona eura), Barcelonu (2.210 miliona), Manchester City (2.069 miliona) i Juventus (2.023 miliona).

Za razliku od njih, Inter iz Milana, u kojem uglavnom igraju južnoamerički igrači, zaradit će samo 301.445 eura, manje od, primjerice, češke momčadi Viktoria Plzen (465.390).

Klubovi su nagrađeni za svakog igrača koji je sudjelovao u svojoj reprezentaciji u kvalifikacijama za Euro ili na završnom turniru s točno određenim iznosom, ovisno o tome koliko je dugo određeni igrač igrao za reprezentaciju i mnogim drugim faktorima. Različite skale plaćanja su korištene u kvalifikacijama u odnosu na završni turnir Eura.

  • Drago mi je da smo u mogućnosti pružiti klubovima financijsku korist od Europskog prvenstva, te time nagraditi njihov doprinos za uspješnost tog natjecanja. Svjedočili smo fantastičnom Europskom prvenstvu ovoga ljeta i drago mi je da klubovi sada mogu i na ovaj način biti povezani s tim događajem – izjavio je UEFA-in predsjednik Michael Platini.