Nogomet
0

Udruženje navijača Čelika svojim članovima zabranilo pjevanje nacionalističkih pjesama

FENA
Nacionalna obilježja i pjevanje pjesama uvredljivog sadržaja samo su dio poslijeratne koreografije na tribinama nogometnih stadiona i sportskih dvorana u BiH.

Kako bi iskorijenili ove negativnosti, pristalice zeničkog Čelika, članovi Udruženja građana "Ujedinjeni robijaši" odlučili su pokrenuti kampanju koja će trajati do kraja ove takmičarske polusezone.

"Pred utakmicu između Čelika i Širokog Brijega štampali smo i podijelili više od 5.000 letaka s edukativnim sadržajem. Željeli smo skrenuti pažnju na ponašanje svih navijača, a posebno onih najvatrenijih koji se okupljaju na južnoj tribini Bilinog polja. Tako će biti i u budućnosti", kaže Asim Demiri, predsjednik Udruženja građana navijača i prijatelja NK Čelik.

U pisanim porukama koje Čelikovi navijači dijele ispred stadiona između ostalog stoji: "Ne pjevati nacionalističke pjesme jer robijaši nisu političari – mi smo navijači koji vole svoj Čelik", "Na jugu se mogu pjevati samo robijaške – navijačke pjesme", "Transparenti i zastave ne smiju biti uvredljivog sadržaja", "Ako ideš na gostovanje – opciju autostopiranje ne preporučujemo". "Čelik je među prvim klubovima na prostorima bivše Jugoslavije imao organizovanu navijačku grupu i želimo dati svoj doprinos normalizaciji stanja na sportskim terenima", kaže Asim Demiri, predstavnik navijača u Upravnom odboru NK Čelik.