Kolumbija
0

Ubica sove mora platiti 10.000 eura kazne

Totalsport
Zadovoljštinu su doživljeli borci za prava životinja širom svijeta. Panamski odbrambeni nogometaš kolumbijskog Deportiva Pereire, Luis Moreno, oštro je kažnjen za svoj bolesni ispad.

Igrač koji je tokom utakmice punom nogom napucao sovu s igrališta mora platiti kaznu od 10.000 eura, te određeno vrijeme volontirati u lokalnom zoološkom vrtu. To je građanska kazna za Panamca. Ktome ga je i Kolumbijski nogometni savez ranije kaznio s nekoliko utakmica suspenzije.

Informacije je novinarima saopćio Humberto Mendoza, voditelj udruženja za zaštitu životnja u kolumbijskom gradu Barranquilli, u kojem se ispad i dogodio početkom marta.

U utakmici domaće ekipe, Atletico Juniora, i Deportivo Pereire na teren stadiona Roberto Melendez neplanirano je sletjela sova, koja inače živi na stadionu kao klupska maskota. Slučaj je htio da se to dogodi baš pri Morenovu dodavanju lopte saigraču. Ne prejaka prizemna lopta ošamutila je impresivnu životinju, koja je ostala sjediti na terenu. Kad je sudija prekinuo utakmicu, Moreno je hladnokrvno došao do sove napucavši je lijevom, svojom jačom nogom poput plastične boce.

U toku ostatka utakmice s tribina su domaći navijači vrijeđali Morena skandiravši mu da je ubica. Utakmica je izravno prenošena na televiziji, a slučaj je ubrzo izašao izvan nacionalnih, kolumbijskih okvira.

Iz njegova su kluba prisilili nogometaša da se javno ispriča.

Životinja je dan nakon pretrpljene povrede uginula u obližnjoj veterinarskoj klinici.