Premijer liga
1

U velikom derbiju Zrinjski dočekuje Željezničar, Sloboda ponovo želi pobijediti Sarajevo

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Utakmice 2. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak igraju se danas. Derbijem gornjeg dijela tabele okitio se okršaj lidera Zrinjskog i prvog pratioca Željezničara u Mostaru. Sloboda na Tušnju dočekuje Sarajevo, dok će Krupa ugostiti bijeljinski Radnik.

U utakmicama koje će odlučiti ko će ostati u elitnom razredu bh. nogometa Olimpic će pokušati pobijediti Metalleghe, Čeliku na noge stiže Vitez, a Široki Brijeg će u dobroj atmosferi ugostiti Mladost Doboj Kakanj.

Plemići će krenuti euforično

U gradu na Neretvi Zrinjski će pokušati osvojiti tri boda protiv tima s Grbavice. Dakako, izabranike Blaža Sliškovića čeka težak zadatak, ali u taboru aktuelnog lidera vjeruju kako će uspjeti u namjeri da savladaju Plave.

''Željezničar ima niz od osam pobjeda i doći će u Mostar s namjerom da taj niz nastavi. Očekujem kvalitetnu utakmicu, ne vjerujem da će se Željezničar doći braniti. S druge strane, mi kući moramo igrati ofanzivno. Pobijedit će ona ekipa koja bude imala veću želju, a nadam se da će to biti Zrinjski", kazao je Slišković na konferenciji za novinare.

Ovo su utakmice u kojim su apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i homogenost, preduslov da se ispuni glavni cilj – željeni rezultat. Za očekivati je da će Zrinjski krenuti euforično u prvim minutama, a gosti s Grbavice će se truditi da taj početni nalet prođe bez rezultatskog minusa i da što prije uspostave kontrolu igre. Željezničar u Mostar stiže sa dosta samopouzdanja i optimizma. Osvajanje kompletnog plijena približilo bi ih naslovu prvaka, ali je osvajanje jednog boda primarni cilj.

''Sigurno je da bih bio prezadovoljan kada bismo uzeli tri boda, mada ni jednim bodom ne bih bio nezadovoljan. Ostaje isti sastav jer nemam razloga za mijenjanje. Što se tiče igre, nikad ne pokušavamo da se prilagodimo protivniku već želimo nametnuti naš stil. Na dobrom smo putu, ali utakmica u Mostaru neće riješiti pitanje prvaka. Čak i ako izgubimo, prvenstvo ne gubi na neizvjesnosti. Mada, kako igramo u posljednje vrijeme teško da ćemo izgubiti", istakao je prvi šef struke Željezničara Slavko Petrović.

Može li Sarajevo ostati neporaženo na Tušnju?

Na Tušnju će se sastati stari rivali Sloboda i Sarajevo. Tuzlaci u posljednje vrijeme imaju mnogo više uspjeha u međusobnim duelima. Borto tim je nedavno u gradu soli doživio visok poraz od 3:0, a danas će pokušati popraviti dojam. U taboru Slobode vjeruju kako ponovo mogu savladati tim s Koševa.

"Mi imamo dovoljno resursa u svojoj ekipi da možemo napraviti dobitnu kombinaciju za Sarajevo. Optimista sam, vjerujem u svoje igrače, ali me malo zabrinjava to što primamo mnogo golova. Druga smo ekipa po efikasnosti i nadam se da ćemo nastaviti takav trend", naglasio je strateg Slobode Vlado Jagodić.

U Bordo taboru najavljuju kako će pokušati slaviti u Tuzli. Ostaje da vidimo hoće li uspjeti u tome.

Krupi na noge stiže Radnik. Domaći su u prošlom kolu poraženi od Zrinjskog 4:0 pa će u sudaru s timom iz Semberije pokušati upisati trijumf koji bi vratio poljuljano samopouzdanje. Tim iz Bijeljine je u nedjelju osvojio bod na najvećem bh. stadionu i s dosta optimizma čekaju meč s novajlijom u ligi.

Za Čelik nema puno filozofije

Čelik u Zenici dočekuje Vitez. Za crveno-crne nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Šef stručnog štaba NK Čelik Boris Pavić istakao je kako je u aktuelnoj situaciji Čeliku svaka pomoć dobrodošla te da danas igraju jednu od krucijalnih utakmica.

"Nadam se da svi možemo doći do pobjede i poticaja za nastavak prvenstva te Ligu za opstanak učiniti zanimljivijom", naglasio je Pavić.

Gosti će pokušati ostati neporaženi na Bilinom Polju. Posljednjeplasirani Olimpic ugostit će i pokušati pobijediti Metallehge. No, svjesni su u taboru najmlađeg sarajevskog premijerligaša da ih čeka izuzetno težak posao.

Široki Brijeg će na Pecari odmjeriti snage protiv ekipe Mladost Doboj Kakanj. Domaći su favoriti u ovom okršaju.

Parovi i satnica:

Liga za prvaka

Krupa – Radnik 16:00 sati (prijenos na Arena Sport 1) Sloboda – Sarajevo 16:30 sati (prijenos na Moja TV) Zrinjski – Željezničar 18:30 sati (prijenos na Moja TV)

Rezultati by SofaScore

Liga za opstanak

Čelik – Vitez 16:30 sati (prijenos na BHT1) Olimpic – Metallehge 16:30 sati Široki Brijeg – Maldost DK 19:00 sati

Rezultati by SofaScore