Fabregas o psihološkom pritisku
0

"U velike utakmice ulazimo sa strahom"

Totalsport
Cesc Fabregas (Foto: AFP)
Cesc Fabregas (Foto: AFP)
Kapiten Arsenala Cesc Fabregas priznao je da njegova ekipa mora još naučiti nositi se s psihološkim pritiskom u derbijima protiv najvećih rivala.

Iako je Arsenal na premierligaškoj tabeli trenutno drugi s dva boda zaostatka za liderom Manchester Unitedom, nedavna utakmica protiv “crvenih vragova” (1-0 pobjeda Uniteda na Old Traffordu) ponovo je razotkrila mane “topnika”.

"Razlika u utakmici protiv Uniteda bila je što smo se mi uplašili poraza, dok se oni nisu uplašili pobjede. Ponekad se, čini se, uplašimo poraza u velikim utakmicama. Ne krenemo prema naprijed, nego se povučemo i čekamo da vidimo što će protivnik uraditi. Procjenjujemo naše šanse za pobjedu na način da gledamo koliko su oni dobri tog dana umjesto da mi napadnemo i njima stvorimo probleme u odbrani", komentirao je Fabregas.

"Njihovo samopouzdanje proizlazi iz činjenice da cijele sezone nisu izgubili. To je sigurno velika mentalna injekcija. Sve više shvatam da je u nogometu sve pitanje samopouzdanja i mentalne snage."

Uprkos porazima u derbijima protiv Chelseaja (0-2), Manchester Uniteda (0-1), Fabregas ipak vjeruje da njegov tim ima snage biti u borbi za naslov do samog kraja.

"Već smo odigrali sve utakmice protiv glavnih konkurenata u gostima. Sada svi oni nama moraju doći na Emirates, a kod kuće znamo da možemo svakoga pobijediti. To nam daje veliki poticaj i samopouzdanje", zaključio je 23-godišnji španski veznjak.