Nogomet
2

U srijedu u Parizu saslušanje o upravljanju FIFA-om

FENA
Saslušanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) o upravljanju Međunarodnom nogometnom organizacijom (FIFA) bit će održano u Parizu 19. decembra i prisustvovat će mu vodeći aktuelni ili bivši ljudi organizacije, kao i oni koji traže reforme kako bi ohrabrili na veću transparentnost, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

Među učesnicima na saslušanju, koje je organizirao Komitet PACE-a za kulturu, nauku, obrazovanje i medije su: Theo Zwanziger, član izvršnog komiteta FIFA-e, Mohamed Bin Hammam, predsjednik Azijske nogometne konfederacije i bivši kandidat za predsjednika FIFA-e, Jérôme Champagne, bivši zamjenik generalnog sekretara FIFA-e, Sylvia Schenk iz Transparency Internationala i Jean-Loup Chappelet, profesor i dekan IDHEAP-a, Švicarskog fakulteta za javnu administraciju, navodi se u saopćenju.

Teme o kojima će biti raspravljano uključuju aktuelne reformske procese u FIFA-i, eventualne mjere na osiguranju veće transparentnosti - smanjivajući tako rizik od zloupotrebe ovlasti i korupcije - i uvođenja novog zakonodavstva u Švicarskoj radi borbe protiv korupcije u sportskim organizacijma.

Saslušanje je zakazano nakon usvajanja rezolucije u aprilu u PACE-u - koji okuplja 318 parlamentaraca iz 47 država članica Vijeća Evrope - koja poziva FIFA-u da "u potpunosti istraži činjenice o brojnim skandalima koji su u posljednjim godinama umrljali ugled međunarodnog nogometa", navodi se u saopćenju.

Rezolucija također predlaže sveobuhvatni set smjernica o dobrom upravljanju i etici u sportu, uključujući borbu protiv korupcije, međunarodnim i nacionalnim sportskim tijelima kao i vladama, saopćeno je u ponedjeljak iz PACE-a.