Emocije na San Siru
119

U spektakularnom Pirlovom oproštaju igrale nekadašnje zvijezde, postignuto 14 golova

Piše: D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Publika je na stadionu San Siro u Milanu u ponedjeljak navečer prisustvovala oproštaju legendarnog talijanskog nogometaša Andree Pirla te je imala priliku uživati u majstorijama bivših i aktuelnih zvijezda zelenih terena.

Za Bijele zvijezde su od prve minute zaigrali Dida, Zanetti, Costacurta, Favalli, Zambrotta, Lampard, Pirlo, Rui Costa, Pato, Vieri i Del Piero, dok su početni tim Plavih zvijezda činili Storari, Cafu, Bonera, Materazzi, Serginho, Seedorf, Albertini, Ambrosini, Cassano, Ševčenko i Quagliarella.

Pirlo je karijeru završio prošle godine, a njegov posljednji klub bio je New York City u američkoj MLS ligi. Odlučio je da ove godine organizuje oproštajni meč na koji je pozvao svoje bivše saigrače, protivnike i prijatelje.

Andrea je nastupao za Inter i Milan na San Siru pa je odlučio upravo na ovom stadionu odigrati posljednju utakmicu.

Plave zvijezde su povele u 2. minuti nakon loše reakcije odbrane Bijelih zvijezda na centaršut Serginha pa je loptu u mrežu poslao sjajni Andrij Ševčenko. Na 2:0 je povisio Quagliarela koji je lobovao Didu, nekadašnjeg golmana Milana.

Odgovor Bijelih zvijezda bio je pogodak Alexandrea Pata u 14. minuti, Marco Materazzi ga nije mogao spriječiti. Treći gol za Plave zvijezde postigao je Antonio Cassano u 30. minuti utakmice.

Na listu strijelaca se tri minute kasnije upisao Cristian Vieri te smanjio zaostatak na 2:3. Popularni Bobo je bio u ofsajdu, ali su mu sudije "progledale kroz prste", kao i zbog skidanja dresa tokom proslave pogotka.

Ipak. u 35. minuti Plave zvijezde vraćaju dva gola prednosti, Cafu je bio strijelac, a Dida je bio potpuno nemoćan. Igrala se 42. minuta kada je 28-godišnji Pato pogodio za 4:3, a potom je Seedorf postigao gol glavom za 5:3 u korist Plavih zvijezda, Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme. U drugom dijelu su priliku za igru dobili još neki poznati nogometaši poput Filippa Inzaghija i Luce Tonija.

U nastavku utakmice, tačnije u 47. minuti, za 6:3 je pogodio Christian Brocchi. Na listu strijelaca se upisao i Luca Toni, koji je postigao pogodak u 71. minuti za 7:3 u korist Plavih zvijezda.

Četiri minute kasnije Filippo Inzaghi pogađa na 7:4, a potom Alessandro Matri u 80. za 7:5. Novi gol je Inzaghi postigao u 80. minuti, a hat-trick je kompletirao u 84. minuti za konačnih 7:7.