Nogomet
0

U SAD-u se nadaju da će Beckham pozitivno uticati na način oblačenja američkih sportaša

Sarajevo-x.com
David Beckham; Foto: Reuters
David Beckham; Foto: Reuters
Nogomet u Americi se nada da će dobiti na popularnosti dolaskom engleske nogometne zvijezde Davida Beckhama, a neki modni kritičari se nadaju da će on naučiti američke sportske zvijezde neke stvari vezane za oblačenje.

"Nadajmo se da će ih to inspirisati da podignu nivo", izjavio je Adam Rapoport, stilski urednik u muškom modnom magazinu GQ. "Mislim da se sportaši vole takmičiti. Ako neko izgleda bolje od njih, oni će željeti da pokažu da nisu gori".

Beckham (31) je potpisao 250 miliona dolara vrijedan ugovor, kojim će na ljeto stići u SAD da igra za tim Los Angeles Galaxy, ali i prije nego što je stigao već je izazvao pažnju američkih modnih magazina.

"Američki sport očajno treba stilski uzor", kaže Wendell Brown, stariji modni urednik u magazinu Esquire. "Nadam se da će Beckham imati velikog uticaja".

Rapoport se sa tim slaže, navodeći da na sceni nije bilo sportske modne ikone još od odlaska košarkaške legende Michaela Jordana, koji je sada jedan od najbogatijih bivših sportaša. "Mislim da niko nije naslijedio Jordana na mjestu te sportske modne ikone, a smatram da je to više nego neophodno u ovom trenutku. Biće interesantno vidjeti da li je Beckham taj čovjek", izjavio je Rapoport.

Bivši košarkaš Los Angeles Lakersa Jim Jackson, je izjavio da iako vjeruje da će Beckham imati uticaja na modu sportskih zvijezda u SAD-u, većina NBA igrača već imaju dobar stil oblačenja. Naime, u oktobru 2005. godine NBA je implementirala pravilo oblačenja za sve svoje igrače, prema kojem oni moraju nositi "opušteno poslovnu" odjeću kada nisu u dvorani i ne učestvuju u sportskim aktivnostima. Tada su zabranjene sve majice bez rukava, šorcevi, obične majice kratkih rukava, nošenje naočala u zatvorenim prostorima, slušalice i lanci preko odjeće.

U odbranu američkih sportskih zvijezda, Brown navodi da većini njih veličina određuje stil oblačenja. "Jedna od stvari koju niko ne spominje je da David Beckham nosi odjeću koja je savršeno prilagođena njegovoj veličini", kaže Brown. "On ima savršene mjere da bi nosio odjeću od Dolce&Gabbane, Versacea, Prade i Guccija".