Miloš Jovanović, novinar B92
0

"U regiji se rađa novo nogometno čudo"

Piše: Edin Isanović
Miloš Jovanović sa novinarom portala Sarajevo-x.com i Marjanom Mijajlovićem (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Miloš Jovanović sa novinarom portala Sarajevo-x.com i Marjanom Mijajlovićem (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
„Ako neko misli da će izabranici Fatiha Terima podleći atmosferi koja je na Bilinom polju uvijek sjajna, grdno se vara. Njihovi igrači igrali su mnogo istanbulskih derbija koji spadaju među najvatrenije u Evropi. Ono što je sigurno jeste da ih ambijent neće pretjerano uzbuditi“, smatra Jovanović.

Koliko je interesovanje za utakmicu BiH - Turska najbolje pokazuje podatak da je na posljednjem treningu pred historijski meč prisustvovao veliki broj novinara među kojima je bilo nekoliko onih koji dolaze van granica naše domovine. Jedan od njih je iMiloš Jovanović, saradnik srbijanskog portala B92. Naime, on će biti gost sportskog komentatora Marjana Mijajlovića i zajedno će prisustvovati dvoboju na Bilinom polju. Za Sarajevo-x.com Jovanović govori o predstojećem okršaju u Zenici, belgijskom i turskom nogometu, atmosferi u bh. reprezentaciji i glavnom gradu BiH.

Možete li nam za početak reći odakle u Sarajevu?

Moram se vratiti nekoliko mjeseci unatrag. Naime, pred utakmicu BiH i Belgije razgovarao sam sa Marjanom Mijajlovićem sa kojim se znam iz Beograda. Pošto sam dugo vremena živio u Belgiji ponudio sam mu pomoć pred utakmicu. Analizirao sam igru Belgijanaca. Apostrofirao sam odakle prijeti najveća opasnost i koje su im najveće mane. Sticajem okolnosti oni su igrali upravo onako kako sam prognozirao. Sada ja ne znam da li su pojedine informacije stigle do stručnog štaba bh. selekcije, ali je bilo uočljivo da su potpuno pročitali igru Belgijanaca i na kraju slavili 4-2. Kako bi mi se zahvalili ponudili su mi da budem gost na utakmici BiH i Turske, što sam prihvatio. Evidentno je da se u regionu rađa jedno novo nogometno čudo i želio sam neke stvari vidjeti na djelu.

Hoćete li praviti reportažu?

Pisaću jedan dnevnik dešavanja.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis

Kako Vam se čini atmosfera u bh. reprezentaciji?

Razmišljam koju riječ da upotrijebim i mislim da je najprikladnija - romantična. Upoznao sam zvijezde koje sam donedavno mogao gledati na TV-u. Bili su tako gostoprimljivi prema meni da sam iznenađen.

Poslije dugo godina ste u glavnom bh. gradu?

Posljednji put sam bio 1989. godine. Za dva dana koliko sam tu mogu samo izraziti sve riječi hvale. Sve je super.

Kao novinar koji dobro poznaje turski nogomet, kakvu utakmicu očekujete?

Mislim da će Turci igrati provokativno. Igraće flaster na Mismoviću i Džeki, jer će njih dvojicu podvuči kao najveću opasnost za svoj gol. Prezentiraće agresivnu i grubu igru. Otprilike na granici kartona. Bh. reprezentacija ima mladu ekipu, većina igrača nikada nije imala ovakve okršaje u karijeri i tu laganu prednost imaju Turci. Ako neko misli da će izabranici Fatiha Terima podleći atmosferi koja je na Bilinom polju uvijek sjajna, grdno se vara. Njihovi reprezentativci igrali su mnogo istanbulskih derbija koji spadaju među najvatrenije u Evropi. Ono što je sigurno jeste da ih ambijent neće pretjerano uzbuditi. S druge strane uvjeren sam da će Ćiro Blažević kao jedan od najboljih stratega na Balkanu postaviti pametnu taktiku koje će polučiti dobar rezultat.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis